Ирска: Еутаназија је у порасту – и заташкава се

0

(фото:ИФН.Њуз)

Закон „достојанствене смрти“ је апотеоза еуфемизама и језичке манипулације.

Семантичке манипулације у биополитичком домену никако нису нове. Поштено је рећи да без трунке неоговора и јефтиних еуфемизама, антрополошка револуција не би напредовала ни корак. Као што се у италијанском парламенту расправља о „убиству особе која је пристала “, а ни на који начин о еутаназији, нешто врло слично се дешава у Ирској где се усваја Закон о умирању достојанственим које испитује Доњи дом. Изрази „еутаназија“ или „еутаназија“ се не појављују ни једном у читавом нацрту закона који регулише „достојанствену смрт“. Пре се ради о терминима као што су „помоћ у потреби“, „преписивање супстанци које се могу узимати орално“, „прописивање и обезбеђивање средстава за самопримену“ и „супстанца(е) се може применити“. Веома охрабрујућа терминологија, намењена да задовољи велики број људи, од оних који мрзе еутаназију, али и терапијског излагања, до оних који је уместо тога фаворизују у изузетним случајевима.

„Умрети достојанствено“: али шта то значи?

Сам израз „умрети достојанствено“ открива принцип неоспорне очигледности: ко би желео да умре без достојанства? „Предложено је да је разлог за употребу еуфемистичког језика у закону да се боље удовољи жељама пацијената са терминалним болестима који желе достојанствену смрт“, наводи се у тексту који је објавио ирски научни часопис за студије .

Међутим, Ирски Закон о прекиду живота регулише асистирано самоубиство. Ако пажљиво прочитате нацрт, видећете да лекар може да препише једну или више оралних супстанци које пацијенту даје друга особа или путем уређаја „како би се тој особи омогућило да преживи свој живот” (Одељак 11). Све су ово парафразе које, барем површно, одбацују идеју еутаназије, која је у срцу закона.

Прочитајте још:  Нестали лађар (22) пронађен мртав у Новом Саду

Еутаназија је такође део Закона о умирању са достојанством, који у члану 11 наводи да ако пацијент није у могућности да самостално да лек, „супстанца или супстанце се могу давати” како би се „омогућило особи да оконча свој живот”. Смртоносна намера је очигледна. Овлашћена лица да убију пацијента су „лекар или здравствени радник који помаже пацијенту“ (тачка 11.6), односно други лекар или медицинска сестра који је у том случају дужан да овласти извршење легализованог убиства.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да, предлог укључује приговор савести, али у лажној форми. Лекари који не желе да учествују у евиденцији умрлих за своје пацијенте морају одлучити да „пренесу негу” (§ 13) на колегу. Односно, лекар који се залаже за живот , а не жели да убије пацијента, дужан је да упути другог лекара који то жели.

Парадоксална ситуација

Конгресмен Гино Кени , портпарол закона о умирању достојанственим , упозорио је да „еутаназију“ не треба мешати са „потпомогнутим самоубиством“ и да „људи са терминалним болестима не врше самоубиство“ јер немају менталне способности да разумеју шта раде . Међутим, када неко умре од туђе руке, тешко је рећи да овај чин није ни убиство ни самоубиство. Парадокс ирског случаја је да постоји национална стратегија за превенцију самоубистава у Великој Британијикоју су заједно регистровали Министарство здравља, Национална канцеларија за превенцију самоубистава и здравство Ирске. У документу се каже: „Превенција самоубистава се тиче свих нас. Ова национална стратегија поставља шта треба да урадимо као влада и као друштво да бисмо заштитили и спасили животе.” Проблем, тврди текст, утиче на „цело друштво“ и захтева приступ „целе владе“. Значајно је, међутим, да ова стратегија превенције никада није поменута у парламентарној дебати у Ирској.

Прочитајте још:  У Холандији је 2020. била рекордна година по броју еутаназија

ИФН.Њуз

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *