СПЦ на КиМ изложена дискриминацији власти у Приштини

0

Foto: Eparhija raško prizrenska

Поводом најновије изјаве косовског премијера Аљбина Куритија у којој доводи у питање имовинска права манастира Високи Дечани, потврђена одлуком Уставног суда Косова и тврди да је “Српска православна црква политички инструмент Србије против Косова и Албанаца”, данас се саопштењем огласила Епархија рашко-призренска указујући да званичници у Приштини “воде кампању против црквене имовине, не презајући ни од дискриминације СПЦ”.

Уставни суд Косова је после 16. годишњег судског спора потрврдио 2016. право средњовековног манастира Високи Дечани на 24 хектара враћене црквене земље, која је после Другог светског рата била национализована, али општинске власти одбијају да манастирско власништвоо упишуу катастар, зашта се уочи прошлонедељне посете Приштини и Беогеаду заложо и амерички изасланик за КиМ Габријел Ескобар.

Износећи хронологију последњих вишемесечних вербалних напада косовских политичких званичникана СПЦ, њему имовину и манастире, у ЕРП оцењују да је “подривање судских пресуда, иза ког стоје политичари, у случају Високих Дечана, “ без преседана у ширем региону”. Из изјава појединих КиМ званичника, како се наводи у саопштењу”, “права СПЦ на овом подручју су ствар нечије добре воље, а не система који би морао да буде темељ сваког друштва и да делује исто према свима, што је, уосталом више пута истакнуто од највиших међународних представника који су апеловали на поштовање закона и судских одлука”.

У ЕРП подсећају да је током шеснаестогодишњег судског процеса пред косовским судовима, “манастир Високи Дечани трпео не само претње, него и физичке и оружане нападе,организоване протесте, покушаје блокирања приступа манастиру, а клеветничка кампања која је спровођена против СПЦ и самог манастира је нешто што не би могло да се упореди са било каквом пропагандом након Другог светског рата”.

Прочитајте још:  Јахел Вилан, нови амбасадор Израела у Београду: Технички још нисмо признали Косово, али то је део недавно постигнутог споразума у Вашингтону

У саопштењу се негира, детаљним објашњењем судске процедуре, Куртијева тврдња да “питање власништва над земљиштем око манастира Високи Дечани није решавао ниједан релевантан суд и Уставни суд”. Случај “Високи Дечани”, као истичу у ЕРП: “јасно говори и каква би била судбина СПЦ на овом простору, уколико би у целости била препуштена на милост и немилост властима у Приштини, из које год политичке групације да долазе”.

“Наша Епархија очекује да ће се судска одлука свакако извршити, али све тешкоће око тог питања, и опструкција владавине права која траје годинама показује да суштински проблеми остају и само је питање времена када могу бити отворени на другом месту…. Наглашавамо и да постоји још читав низ отворених питања и неиспуњених обавеза које је Приштина преузела, али да је решавање овог питања минимум од кога би морало да се крене даље. Упорно третирање СПЦ пред јавношћу као политичке институције или некога преко кога се прави политички утицај, зашта нема основе, показује суштинско неразумевање концепта слободе и равноправности верских институција у савременом демократском друштву”, поручују из ЕРП.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Данас

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *