Фијат не намерава да ради у Крагујевцу, зове раднике у Словачку

0

Foto: N1

Председник Савеза самосталних синдиката Крагујевца (СССК) Југослав Ристић оценио је да се из понуде “Фијат Крајслер аутомобили Србија” (ФЦА) радницима у Крагујевцу да иду на тромесечни рад у Словачку, јасно види да ова компанија не намерава да ради у Крагујевцу и да неће бити ништа од производње новог модела.

Он је агенцији Бета рекао да су и током викенда из ФЦА позивали раднике телефоном и представљали им понуду за рад у фабрици аутомобила у Трнову у Словачкој.

„Притом их, ако нису заинтересовани, питају о разлозима за то чиме ремете њихову приватност. Радници који не прихватају ову понуду обично наводе породичне разлоге будући да су то пре свега млади људи“, казао је Ристић.

Он је истакао да синдикат инсистира да изјашњавање о понуди буде само на добровољној основи.

“За синдикат је дискутабилан законски основ за упућивање радника ФЦА у Словачку. Ако је то Закон о упућивању радника на рад у иностранство, онда ваља навести да се радници могу слати само у фабрику чији је власник или већински власник послодавац који их упућује на рад”, рекао је Ристић.

Он је објаснио да фабрика аутомобила у Трнави у Словачкој производи пежо и цитроен возила, па се може тумачити да услов из нашег закона није испуњен, мада ФЦА може да се позове на групацију “Стелантис”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“По том закону радницима следује месечна новчана накнада која мора бити већа од просечне зараде државе у коју се шаљу на рад, као и да им буду плаћени трошкови путовања, смештаја и исхране”, рекао је Ристић.

Прочитајте још:  АФЕРА САЈАМ? "Власт нема никакву стратегију, јер је у борбу против корона вируса ушла са идејом очувања Вучићевог рејтинга"

Он је навео да су искуства са првом групом крагујевачких радника која је прошле године отишла на позив Фијата да ради у Словачку – лоша.

“Према нашим сазнањима, у фабрици су остала само двојица од деветорице радника који су лане прихватили једногодишњи рад у фабрици у Трнави”, казао је Ристић.

Један од радника који се вратио пре истека рока, по наводима Ристића, рекао му је да се не враћа и да “нема те цене” због које би наставио тамо да ради.

“Он нам је рекао да им је било обећано 850 евра месечно, али су прва три месеца имали 580, јер им је речено да су на обуци. Није им био плаћен смештај, ни исхрана”, рекао је Ристић уз оцену да нису имали ни да преживе.

Према сазнањима Самосталног синдиката у ФЦА, послодавац је овога пута понудио боље услове за раднике који се одлуче за одлазак на рад у Словачку у трајању од 90 дана.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *