Бивши папа кука због сексуалног злостављања: Бог ће ми ускоро судити

0

(фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Бивши папа Бенедикт Шеснаести признао је да је било грешака у начину на који се решавао случај сексуалног злостављања док је био надбискуп у Минхену, пре неколико деценија. Није директно поменуо оптужбе да је он начинио грешке у четири случаја.

Бивши папа Бенедикт, који сада има 94 године, упутио је писмо јавности, након што је прошлог месеца објављен извештај о злостављању у надбискупији од 1945-2019. године.

У извештају се спомиње и непредузимање радњи од стране тадашњег надбискупа Јозефа Ранцигера (1977-1982), а касније папе Бенедикта.

“Имао сам велике одговорности у Католичкој цркви. Утолико је већи мој бол због злоупотреба и грешака које су се десиле на тим различитим местима за време мог мандата”, написао је у писму папа Бенедикт.

У другом делу писма написаног на немачком, дугом једну и по страну, он се пита да ли треба да тражи опрост за оно што су “они урадили” и што су пропустили чинити “мојом кривицом, мојом превеликом кривицом”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Јасно ми је да речи ‘моја превелика’ не могу сваког дана да се односе на сваку особу на исти начин. Па ипак, сваки дан ме изазивају да се питам да ли и данас треба да говорим о превеликој кривици”, навео је Бенедикт.

У писму не даје одговоре на своја питања, али наводи да га теши то што Бог прашта.

Упркос грешкама које је можда направио, Бог ће му, каже, бити арбитар на крају.

“Врло ускоро ћу се наћи пред судијом свог живота”, написао је Бенедикт Шеснаести.

Након што је први пут објављен немачки извештај, папа Бенедикт је признао да је 1980. био на састанку поводом случаја сексуалног злостављања, као надбискуп Минхена. Рекао је да је грешком рекао немачким истражитељима да није био тамо.

Прочитајте још:  „ТАЈНА МИСИЈА”: Шта ради Ватикан у Украјини

У то време, његов лични секретар је рекао да је грешка била резултат превида током сређивања саопштења и да није учињено из зле намере.

“Страшно ме је повредило што је овај превид коришћен да баци сумњи на моју искреност, и чак ме обележило као лажова”, навео је у писму некадашњи папа Бенедикт Шеснаести.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *