Економско благостање: У Србију стиже 12.000 радника из Азије, наредних година биће их још више

0

Ручак на фабричком крову у Кини, уз безбедну дистанцу, како се радници не би заразили (Фото EPA-EFE/Zhong Min)

Прилив стране радне снаге у Србију више није новост. До ове године се баратало званичним информацијама да их годишње кроз нашу земљу прође око 22.000. Ове године тренд би међутим могао да буде и другачији, с обзиром да се најављује долазак 12.000 радника из Азије, али и из других делова света.

Према званичним подацима, прошле године издато је више од 20.000 радних дозвола странцима, годину дана пре токо око 13.000. Највише их је било из Кине, Турске, Русије, Индије, Украјине и Северне Македоније…

„Није реч о мигрантима, већ о страним држављанима, који долазе из тих земаља, али их има и из многих других земаља. Ако ме питате ко их запошљава, то су стране компаније које су ангажоване у Србији. Доводе своје људе, јер им је потребна радна снага која познаје њихов језик и која се лако може укључити у њихове процесе рада“, рекао је недавно директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Грађевинци, ратари, достављачи

Процене су да на српским градилиштима ради више од 13.000 страних радника. Осим на градилиштима, запошљавају се и у производњи у малим и средњим предузећима. Има их доста и у пољопривреди, и то посебно током сезона. У последње време све чешће их срећемо на улицама, а неретко и пред кућним вратима с озбиром да раде и као достављачи, пише Блиц бизнис.

Када су у питању године, најчешће су то млађи људи старости између 25 и 45 година. Има и оних старијих од 50, али у доста мањем броју. Сви су мушкарци и многи се међусобно познају, било да су рођаци или да долазе из истог места, али није ретко и да су негде раније радили заједно. У Србији доста воде рачуна како троше и фокусирани су на штедњу. Тако, уколико им фирма не обезбеди смештај који је најчешће у баракама, онда изнајмљују станове у којима их понекад буде и по десеторо.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Бивши саветник украјинског председника: Украјина је на ивици грађанског рата!

Према речима представника индијске Агенције за међународна запошљавања Никаила Маншарманија, само ове године у Србију долази око 1.000 Индијаца. Он очекује и да ће у току ове године доћи између 10.000 и 12.000 радника из Азије, а како каже, наредних година и више.

Горан Родић, потпредседник Грађевинске коморе Србије каже да на српским градилиштима раде људи са свих страна света и да их је сваке године све више.

„Највише их долази из Турске, Авганистана, Пакистана, Индије, Албаније… Само на градилиштима их има око 13.500. То су радници, да кажемо, у пролазу, који дођу по пројекту, заврше посао и иду даље или се врате кући“, рекао је Родић за „Блиц Бизнис“.

Послодавцима одговарају страни радници

У Србију долазе или преко агенција посредника, или директно преко фирме која их ангажује у Србији. Оваквих агенција тренутно има око 30 и све су регистрована правна лица. Послодавцима којима доводе радну снагу гарантују стабилност и континуитет рада. Уговори које са њима склапају најчешће су на шест месеци или годину дана.

Предуслов да доведу раднике је постојање амбасаде Републике Србије у земљи порекла радника, и то због издавање радних дозвола, виза и других неопходних докумената.

Многи домаћи привредници тврде да им одговарају прво због ниске цене рада, затим због радног времена које су спремни да проведу на послу, али и чињенице да овлашћене агенције преузимају највећи део послова у вези са њиховим довођењем: правне регулативе, смештаја, хране, превоза.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *