Годишњи нивои загађења ваздуха прекорачени већ у фебруару

0

Foto: Pixabay

Од почетка године ваздух у Новом Пазару је 36 дана био прекомерно загађен суспендованим честицама ПМ10, чиме је прекорачен законски лимит за целу годину. Предвиђено је да ваздух максимално буде прекомерно загађен тим микроскопским честицама и да премашује дозвољених 50 микрограма по кубику, 35 дана током једне календарске године.

Ваздух у Новом Пазару је од почетка 2022. године био прихватљивог квалитета само четири дана.

Овај град је на првом месту и по измереним просечним годишњим вредностима присуства суспендованих честица ПМ10 у ваздуху – са 109 микрограма по кубику, што је дупло више него што је дозвољено.

Присуство ПМ2,5 честица (107,4 микрограма по кубику) је чак четири пута веће од дозвољених 25 микрограма по кубику, изнад којих се сматра да је ваздух опасан по здравље.

Средња годишња вредност ПМ2,5 честица у ваздуху у другопласираном Ваљеву је испод 67 микрограма по кубику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Честице ПМ2,5 представљају прашину мању од 2,5 микрометра која је настала од дима, чађи, киселине и тешких метала, а главни извори ПМ10 честица су грејање, саобраћај и индустрија.

Истраживања су показала да удисање ПМ честица може изазвати осећај гушења и напад астме, а у случају веће концентрације и дуготрајне изложености могу изазвати озбиљније тегобе. У Новом Пазару је три пута премашена и дневна гранична вредност од 85 микрограма азот-диоксида по кубном метру, што законски не сме ниједном да се деси, преноси Бета.

Главни извор оксида азота у Новом Пазару је саобраћај, односно мотори с унутрашњим сагоревањем.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *