Кинеска људска права?! Олимпијски спортисти затворени у карантину

0

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Кина је оптужена за кршење људских права финског хокејаша који је држан у хотелском карантину у Пекингу.

То долази када се гомилају притужбе због лоших услова током изолације спортиста од ЦОВИД-19, као што су храна, хигијена и опрема за тренинг.

„Из неког разлога, Кина неће поштовати ничија људска права и то није сјајна ситуација“, рекао је Јукка Јалонен, главни тренер финске мушке хокејашке репрезентације, на конференцији за новинаре путем Зоом-а 6. фебруара.

Марко Анттила, изабраник у деветом колу Цхицаго Блацкхањкс-а на драфту НХЛ-а 2004., „није добијао добру храну“ и био је под огромним психичким стресом, према Јалонен-у.

„Разговарао сам с њим јуче“, рекао је тренер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Марко је психички снажан момак. Није у депресији, али је прилично депресиван. Пар пута дневно добије хладне и неукусне шпагете болоњезе.

Анттила је остао одсутан док су саиграчи тренирали на Националном стадиону у Пекингу. Прва утакмица ове земље на Олимпијским играма у Пекингу требала би почети 10. фебруара против Словачке, али Анттила може напустити карантински хотел само након два негативна ПЦР теста у размаку од 24 сата.

Спортиста је био позитиван пре 18 дана по доласку у Кину, упркос неколико негативних тестова пре одласка у Пекинг, рекао је тимски лекар Маарит Валтонен. „Веома смо беспомоћни и желимо да Марко изађе из изолације“, рекао је.

Анттила више није заразна и изолација која је у току „није медицински оправдана“, рекао је доктор. „Сада изгледа да је то више култура и политика“, рекао је.

Однос према вирусу је овде другачији.

Више од 350 учесника Олимпијских игара, укључујући десетине спортиста, били су позитивни по доласку у кинеску престолницу од 23. јануара.

Прочитајте још:  Зашто се Молдавија одриче свог језика

Пољска клизачица на кратким стазама Наталиа Малисзењска објавила је на Твитеру да се њено олимпијско путовање претворило у „хорор“ причу након што је била позитивна 30. јануара.

„У 3:00 ујутро (5. фебруара) људи ме извлаче из самице“, написала је Малисзењска, присећајући се својих дана у хотелској соби у изолацији. “Та ноћ је била ужас.”

Плакала сам као луда јер нисам знала шта се дешава. Уопште се нисам осећала сигурно. – рекла је она, 7. фебруара након што је коначно добила дозволу за такмичење.

Малисзењска је рекла да је након тога спавала обучена, плашећи се да ће је неко ођедном поново одвести у самицу.

Клизачица је такође била искључена из учешћа у тркама на 500 метара 5. фебруара. Малисзењска је рекла да је неколико пута искључена из Игара због различитих резултата теста на ЦОВИД-19.

Не верујем сада свим тим тестовима

Спортски директор Међународног олимпијског комитета (МОК) Кит МцЦоннелл рекао је на конференцији за новинаре 7. фебруара да је комитет одржао разговор са олимпијским званичницима из земаља представљених на Играма како би разумео проблеме са којима се спортисти суочавају.

Осим два недавна случаја, чланови тима из других земаља изразили су и фрустрацију због услова карантина.

Шеф немачког тима Дирк Сцхиммелпфенниг рекао је новинарима 5. фебруара да је потребно хитно побољшање чистоће, квалитета хране и ЊиФи-а. Затим је дан касније потврдио да су организатори реаговали и побољшали услове за изоловане спортисте.

Руска такмичарка у биатлону Валерија Васњецова рекла је на Инстаграму из једног од хотела да је боли стомак. „Јако сам бледа и имам огромне црне кругове око очију. Желим да се све ово заврши. Сваки дан плачем. Веома сам уморна – изјавила је она.

Прочитајте још:  Број оболелих у Србији 46, Вучић опет прогласио респираторе државном тајном, Kон се залаже за обуставу наставе до краја школске године

Шведски новинар Пхилип Гадд одвезен је у изолацију колима хитне помоћи када је стигао у Пекинг у среду.

„Било је то заиста застрашујуће искуство и једноставно се чинило да… није било стварно. Осећао сам се као да сам у филму, научно-фантастичном филму или тако нешто”, рекао је у интервјуу за Зоом из његовог карантинског хотела.

Нулта тачка/Ројтерс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *