(фото:ФСК.РУ)

О литванском државном програму „грађанског отпора агресији и окупацији“

„Ако локални Руси не успеју да позитивно утичу на режим председника Русије, они ће постати непријатељи Литваније и биће уништени. Ову дивљу идеју у литвански јавни простор бацио је шведски редитељ Јонас Окман, који је недавно добио литванско држављанство за „огромни допринос развоју пријатељских односа између Виљнуса и Кијева”.

Добротворна невладина организација Плаво/жуто за Украјину коју је основао Швеђанин јавно је поносна на своје директно учешће у унутрашњем оружаном сукобу на југоистоку Украјине. У Литванији, Окман, уз подршку националног емитера ЛРТ и локалних русофоба, одржава аукције и велике телетонове, током којих је прикупио најмање милион евра за помоћ кијевским казненицима.

Снабдевање оружјем, оптиком за снајперисте, уређајима за ноћно осматрање, муницијом, које врши Плаво/Жуто , је ван оквира важећег законодавства, али организација има добар „кров“. Упитна активност не смета ресору државне безбедности и другим специјалним службама, парламенту, влади и Председништву. Тачније, напротив. Несистемска опозициона штампа, посебно онлајн издање експертаи.еу , признаје да је бивши падобранац Јонас Охман (позивни знак Панда у кијевској операцији у Донбасу) становник ЦИА у Литванији.

Идеје да се „елиминишу нелојални“ нису се појавиле ниоткуда. Почетком године литвански кабинет министара је дао законске основе за њих у виду „Стратегије сузбијања“. Нови документ је државни програм „грађанског отпора агресији и окупацији“ срачунат до 2035. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Програмери из редова званичника Министарства одбране, укључујући министра рата Арвидаса Анусаускаса, не крију: ниво патриотизма становника је занемарљив. Само 9% (отприлике 250 хиљада од 2.760.000) је спремно да брани земљу. Од њих, само половина (125.000) пристаје да се бори за слободу са оружјем у рукама. После 13 година, слика би требало да изгледа овако: 70% и 65%, респективно. 43% становника (уместо садашњих 28%) у 2035. години мора бити припремљено за случај мобилизације.

Прочитајте још:  „Украјинце спасавати последње“: Шта пише у америчкој документацији нађеној у Азовстаљу

Као што је више пута наглашено на свим нивоима власти, укључујући и ниво председника Гитанаса Науседе, „одбрана не може бити брига само војске “ . Отуда и основни постулати стратегије: сваки становник, без обзира на године старости, државне и општинске институције без изузетка, привредни субјекти дужни су да се ангажују на превенцији агресије и окупације користећи све ресурсе. Народ мора научити да се одупре дезинформацијама и сајбер нападима, подржавајући на сваки могући начин легитимну власт и штитећи територијални интегритет државе.

Пошто Литванија нема могућност да наоружа све становнике без изузетка, ненаоружани део друштва је дужан да припреми и изведе акције непослушности, спречи агресора да заузме идеолошку предност, покаже међународној заједници спремност на отпор. , и свим силама помажу партизански покрет.

Све наведено не може се појавити одмах из ничега. Патриоте Литваније ће морати да се васпитавају годинама. Од вртића и млађих гимназија, Министарство просвете планира да популарише подвиге послератне „шумске браће” и модерне и литванске војске, да укључи децу у паравојне и спортске игре. Неопходно је ревидирати школске програме, формулисати нове циљеве за државне и комерцијалне медије и успоставити блиске везе између снага безбедности и друштва. Посао је бескрајан.

Рат је, према речима министра Анусаускаса, његових генерала и стручњака за безбедност, на прагу. Литванско руководство са све већом забринутошћу посматра премештање руских моторизованих стрелаца, маринаца, ПВО система противваздушне одбране са Далеког истока и Забајкалије и ваздушно-десантних пукова из Пскова на белоруске полигоне. Званични Вилњус је веома натегнут плановима за заједничке маневре армија Белорусије и Руске Федерације. Чланови Државног савета за одбрану Литваније сматрају да је легенда о вежбама „офанзивна и пуна претњи не само за балтичке земље, Пољску, Украјину, већ и за саму Белорусију “ .

Прочитајте још:  Срби из Мелбурна: Хапсе нас јер док навијамо за Новака волимо и браћу Русе

Министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис рекао је у интервјуу за ББЦ Хардталк : „ Појава руских бригада је у великој мери променила конфигурацију безбедности земаља Балтичког мора у корист Руске Федерације. У војном смислу, Русија је већ прогутала Белорусију. Током састанка са делегацијом Бундестага, он је, најпре, нагласио: „Судбина независности суседа виси о концу. Време је да се постави питање – да ли је Белорусија остала суверена држава? И друго, изнео је следећи закључак: „Ако после завршетка маневара трупе Руске Федерације остану у белоруским базама и полигонима, неће бити мира у Балтичко-црноморском региону. Претња агресије ће се вишеструко повећати . ”

Одмах је на видело изашао приручник који су припремили пензионисани мајор Албертас Даугирдас и инструктор снајпериста Шарунас Јасјукевичјус, „Како патриоте треба да се понашају према колаборационистима?“. Испоставило се да је врло једноставно.

Застрашивање може лако обесхрабрити „нелојалног“ становника Литваније и чланове његове породице да се ангажују у антидржавним активностима. Пошто је идентификовао конкретног припадника пете колоне или држављанина Русије, он треба да убаци у поштанско сандуче претеће белешке са наведеним датумом предаје – коначног престанка антидржавних активности.

„Међутим, белешке се могу слати циглом до прозора. Увредљиви фарбани натписи на вратима станова, приватних аутомобила, оградама и зидовима кућа ће се показати ефикасним када је у питању приватни сектор. Комшије виде пут – непријатељ се крије поред њих “, саветују браниоцима слободе снајпериста и мајор у пензији.

Ефикасан аргумент биће фотографија детета или свих чланова породице окружених патриотским борцима. Сарадник ће схватити да супружник и деца нису безбедни. „Уплашена супруга, самоиницијативно, боља је од претњи споља да смире оне који су незадовољни влашћу или који са цвећем чекају агресоре . Свепрожимајући стални притисак, с једне стране, зауставиће друге сараднике, ас друге, умножиће редове бранилаца слободе.

Прочитајте још:  Да ли је ово 1984? У Британији и Орвел доспео на „црну листу“

Како кажу аутори приручника за обуку, све су то „лаки, морални облици застрашивања“ . Ако непатриоте не послушају упозорења, нека окриве себе: биће паљења, разбијања прозора и погрома. Нелојалне Русе, Русе који говоре руски и продане Литванце на јавним местима можете везати за стуб. Обавезна плоча на врату: ово је непријатељ.

Даље – претреси, чишћења, хапшења, депортације непослушних. Или погубљења посебно опасна по националну безбедност одлукама војних судова.

Иако Литвански кривични закон не предвиђа смртну казну за издају, „али међународно право не пориче смртну казну за шпијунажу и издају током рата “ . Истовремено, јавност треба да буде информисана на најшири могући начин како не би било сумње у освету или линч. И да накнадно борци не би били кривично гоњени.

Охманови позиви, стратегија „грађанског отпора агресији и окупацији“, правила борбе против колаборациониста – све је укорењено у историјској прошлости литванске државе. Уочи Другог светског рата капетан буржоаске војске (у току рата био је мајор) и фашиста по убеђењу Јонас Нореика написао је памфлет „Подигни главу, Литване”. Његова суштина се може сажети у две речи: Јевреји су постали пуноправни господари у Литванији, треба их уништити да би Литванци могли слободно да живе.

Сам Нореика је, као војни командант Шјауљаја, умео у Холокауст. Руке крвника су до лаката у крви, али данас је у народним херојима. Ниједна прослава није потпуна без портрета „истинског следбеника идеја Химлер-Хитлера“. У кругу Норејкиних наследника само је терминологија промењена: груби глагол „убити” компајлери су заменили толерантним „неутралисати”.

Дмитриј Перцев/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *