УЖАС! Невакцинисани отац изгубио је старатељство над дететом

0

(фото: Борба за истину)

Отац из Њу Бранзвика који одбија да се вакцинише против КОВИД-19 изгубио је право да лично види своје имунокомпромитовано дете, као и његово још двоје деце.

Судија Натали Годбаут из Суда Queen’s Bench пише у својој одлуци да је пресудила „тешка срца“, али да је због опасности по здравље десетогодишњег детета одлука била неопходна.

И она оповргава „истраживање“ које је отац сам урадио за које каже да га је навело да доведе у питање безбедност и ефикасност вакцине Pfizer-BioNTech.

„Његово сопствено анегдотско истраживање о тако високо специјализованој теми има малу или никакву тежину у укупној анализи када се мери у односу на разумне медицинске савете наших службеника за јавно здравље“, пише Godbaut.

Родитељи су се раздвојили 2019. и пристали да поделе старатељство над троје деце.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, пандемија KОВИД-19 и одбијање оца и његове нове супруге да се вакцинишу представљали су озбиљан ризик за децу, написала је Годбаут, посебно за средње дете које добија специјализовану негу за неканцерозне туморе у њеним крвним судовима.

Њихова мајка је затражила од суда измену уговора о старатељству којом се оцу више не дозвољава лични приступ. Она се пријавила суду прошле године, а рочиште је одржано 24. јануара.

„Као родитељи који се брину о детету 50 одсто времена, у блиским просторијама, без маски и невакцинисани, они су у доброј позицији да пренесу вирус на дете ако се заразе, и поред тога што имају добре намере“, наводи се у пресуди.

„То није такмичење: тренутна наука суочена са веома заразним вирусом далеко надмашује лаички приступ господина Ф. који чека да види развој ситуације”.

Родитељи и деца нису наведени у судској пресуди на 26 страница. Они се идентификују само по иницијалима.

Нова наредба омогућава оцу „великодушна“ права на посете преко Зоом-а, али не и лични контакт. Ако се вакцинише, може се вратити на суд и тражити измену одлуке.

Прочитајте још:  Протести у неколико градова у Црној Гори против формирања мањинске владе

Док је чекао рочиште, отац је такође одбио да да сагласност да се деца вакцинишу након што су стекла право на вакцинацију прошлог новембра. Godbaut. је пресудила да мајка то може да уради без његовог пристанка.

Адвокат Frederiktona Grant Ogilvi, који је заступао мајку у случају, рекао је да је троје деце већ примило прве дозе вакцине од пресуде у понедељак.

„Била је одушевљена у неким аспектима“, рекао је Ogilvie. „Али ово није случај у којем она жели да одузме децу од њиховог оца. То је оно што је најбоље за децу, тачка. Она је признала да ће то утицати на децу, али је рекла: „Ја треба да урадим оно што је најбоље за њих“.

Огилви је рекао да је недавно добио на суду сличан налог у другом случају, али ова одлука Godbaut је прва писана пресуда те врсте у покрајини и послужиће као преседан за друге случајеве.

Адвокат оца у случају није био доступан за коментар.

Пресуда је добродошла

Адвокат породице Monkton Šila Kameron рекла је да је пресуда добродошао развој јер је KОВИД-19 закомпликовао уговоре о старатељству на разне начине.

На пример, виртуелним школовањем код куће поремећени су споразуми који подразумевају да један родитељ оставља дете у школи, а други да га покупи.

У другим случајевима, деца су се заразила KОВИД-ом док су била у кући једног родитеља непосредно пре него што су морала да се врате кући другог родитеља.

„Дефинитивно видимо много проблема које никада нисам видела за 29 година праксе, и на срећу имамо судије које нам дају смернице о тим стварима“, рекла је Камерон.

Адвокат породице Fredericton Natacha Bosse рекла је да неки раздвојени родитељи који не желе да сарађују чак користе KОВИД-19 „као оружје“ да ускрате приступ другом родитељу.

„То је ионако тешка питања подигло на сасвим други ниво”.

Прочитајте још:  ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ УЖАСА У НОВОМ САДУ Дете (12) је страдало испред ове зграде

Решавање таквих случајева на суду може трајати недељама или месецима, рекла је Босе.

„Док дођемо до наших већ веома преоптерећених судова, потребно је време, а то узима данак и деци и родитељима“, рекла је она.

Shelbi McLellan је тражила помоћ од покрајине у њеном случају, али јој је речено да је једина опција да затражи од суда да промени уговор о старатељству над њеном трогодишњом ћерком, пут за који је рекла да не може себи да приушти.

Meklelan дели старатељство над ћерком са оцем девојчице, који одбија да се вакцинише.

И сама McLellan је имунокомпромитована због лекова које узима за лечење Кронове болести и колитиса. То значи да она не добија толико заштите као други од три дозе вакцине против KОВИД-19 које је примила.

Она се брине да ће њена ћерка добити KОВИД-19 у дому њеног оца, а затим је заразити, иако је познато да и вакцинисати могу да пренесу вирус.

„Како је у реду да посете буду важније од живота родитеља?“ рекла је.

„Обратила сам се свима у влади да покушам да променим ово за нашу децу и за нас који смо рањиви попут мене. …Мислим да није фер да родитељи који нису вакцинисани добију све ове привилегије када су они који су вакцинисани, уплашени“.

У е-поруци са линије помоћи за KОВИД-19 покрајинске владе, званичници су рекли Meklelan да не могу да игноришу постојећи правно обавезујући налог о старатељству.

„Као други родитељ у уговору о старатељству, он би имао право да виђа своје дете – било да је вакцинисано или не“, наводи се у мејлу. „Саветујемо да је најбољи правац за вас, ако не желите да се посете наставе, да тражите измене налога о старатељству”.

Компликовано питање

Камерон је рекао да је Меклеланина ситуација компликованија јер се одлуке породичног закона увек заснивају на најбољем интересу детета, а не родитеља.

Прочитајте још:  Турска болница покушала да превари смртно болесно дете из Србије?!

„Још се нисмо суочили са ситуацијом да би поступци једног родитеља у једном домаћинству могли да имају директан и штетан медицински утицај на родитеља у другом домаћинству. Не могу да се сетим сличне ситуације у породичном праву”.

Она и Огилви су рекли да би најбољи пут био да се судска пријава фокусира на здравствени ризик за њену ћерку.

Meklelan је рекла да нема новца да унајми адвоката који би водио случај, а адвокат за правну помоћ који ју је заступао је сматрао да одласком на суд не би ништа постигла.

У случају који је донео Godbaut, мајка, идентификована као госпођа М., први пут је сазнала прошлог јула да отац, господин Ф., одбија да се вакцинише. Он одбија да да сагласност да се деца вакцинишу од прошлог новембра.

Неважеће ‘медицинско изузеће’

У својој пресуди, Godbaut је рекла да су отац, господин Ф., и његова нова супруга добили оно што су тврдили да су „медицинска изузећа“ прошлог октобра од доктора из Њу Бранзвика, Пола Смита.

Али госпођа М. је сазнала од Колеџа лекара и хирурга у Њу Бранзвику да је Смиту суспендована лиценца и да су његова изузећа неважећа.

Судија је рекао да су „изузеци“ документи од једне реченице са одељцима „попуни празнину“ где невакцинисана особа може да напише своје име и датум рођења.

Она је рекла да, као и судије у другим провинцијама, прима на знање кључне чињенице, прихватајући да су вакцине безбедне и ефикасне и да је мање вероватно да ће се деца озбиљно разболети од KОВИД-19, али могу да се разболе и могу да се шире вирус.

Она примећује да отац, господин Ф., изгледа селективно цитира извештај CBC News-a о вакцинама, цитирајући коментаре који подржавају његове сумње док је „слеп за доказе“ који су у супротности са његовим уверењима.

Добродошли у свет Новог Нормалног.

Нулта тачка

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *