Бизарне оптужбе из Матице хрватске: Док смо имали културу, Срби су имали гусле, ракију и прасетину

2
хрвати, хрватска

Хрватска (Фото: EPA-EFE/Christian Bruna)

Потпредседник Матице хрватске Марио Јареб још један је у низу хрватских званичника који је оптужио данас Србију да, како тврди, присваја хрватске књижевнике уз тврдњу да је Дубровник увек био и јесте „мета тих великосрпских присезања“.

„Реч је о дубровачкој књижевности. Да се послужим једним изразом, о такозваној „српској Атини“, како то воле неки тамо преко да говоре. Дубровник је увек био и јесте мета тих великосрпских присезања“, рекао је Јареб и додао:

„И дубровачка књижевност као један од највећих достигнућа хрватске културе, с обзиром да у то доба Срби имају гусле, ракију и прасетину, немају ништа слично што би их сврстало међу друге европске народе“.

Јареб иде и корак даље па каже да зато Србија воли да узима дубровачку културу.

„Кад затреба, онда према томе иду тенковима и топовима, видели смо то у рату. То им треба да се сврстају у тај неки европски културни земљопис“, рекао је Јареб, пренео је Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање да ли је то фалсификовање историје, Јареб каже:

„Ви не можете Србију присилити да одустане од тога. Добар пут би био да се наша култура представља на страним језицима. Ви вани имате пуно неинформисаних људи, па да могу разумети шта се ту догађа“, рекао је потпредседник Матице хрватске у емисији „Добро јутро Хрватска“ хрватског Јавног сервиса ХРТ.

Спутњик

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Бизарне оптужбе из Матице хрватске: Док смо имали културу, Срби су имали гусле, ракију и прасетину

  1. Јареб или усташки јастреб.Имали су Срби Немањиће,који су обедовали есцајгом,док они нису ни постојали.Бранили су Европу од отоманске империје,док је њихов папа правио план,како да Србе уведе у своју секту.Имали су Срби Теслу,Пупина, Миланковића,Стјепановића,а они никог од научника.Њихови једини изуми су логор за децу,србосјек и слично.

  2. Ахахахаа. Баш су шашави ти хрвати. Слатко ме насмајаше.
    Ахаха,па први крватски краљ је био Александар Карађорђевић. А о писму које се користило у Дубровнику,и ко се све изјашњавао као Србин,и да хрвата није било ни у траговима…па,зар то треба и спомињати. Лепо су их Дучић и Мишић окарактерисали. Све је исто,како тада,тако и сада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *