Канадске провинције укидају ковид рестрикције, али се протести настављају

0

Izvor: Dave Chan / AFP

Све већи број канадских провинција предузео је мере да укину своје ковид-19 рестрикције док демонстранти који те мере осуђују настављају притисак блокадама камиона у главном граду и на кључним граничним прелазима са САД, укључујући и код економски важног моста за Детроит.

Државе Алберта, Саскачеван, Квебек, Принц Едвард Ајленд објавиле су планове ове недеље да укину неке или све мере. Алберта, најконзервативнија канадска провинција одмах је укинула обавезне вакцинске пропуснице за места као што су ресторани и укинуће обавезно ношење маски крајем месеца.

Опозициона вођа Алберте Рејчел Нотли оптужила је премијера те канадске државе Џејсона Кенија да дозвољава да „илегална блокада диктира мере јавног здравља“.

Демонсранти блокирају гранични прелзаз у Кутсу у Алберти више од недељу и по дана. Око 50 камиона се и даље тамо налази данас.

Такође више од 400 камиона паралисало је центар главног грда Канаде Отаву, у протесту који је почео крајем прошлог месеца.

Блокада људи углавном у камионетима ушла је у трећи дан код Амбасадор моста између Детроита и Виндзора у Онтарију у Канади. Траке за Канаду су биле блокиране док се саобраћај кретао и даље у правцу САД.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Преко тог моста се превози 25 одсто целокупне трговине Канаде и САД, и канадски посланици изражавају све већу забринутост због економских последица.

Градоначелник Виндзора Дру Дилкенс рекао је да полиција није склањала људе из страха да не запали ситуацију и изазове још веће протесте. Полиција је навела да се ту налази око 50 до 74 возила и око 100 демонстраната.

Прочитајте још:  Беверли Хилс запљуснуо талас злочина

Неки демонстранти кажу да су спремни да умру за своју ствар, рекао је градоначелник. Рекао је да полиција исправно ради што има умерен приступ да реши ту ситуацију разумно да свако може да оде и да нико не буде повредјен а мост да се отвори.

Демонстранте су подржали конзервативци и у Канади и у САД, а међу њима је и бивши амерички председник Доналд Трамп који је критиковао Трудоа због обавезне вакцинације.

Неки демонстранти се противе пропису од 15. јануара који обавезује возаче камиона који улазе у Канаду да буду потпуно вакцинисани против коронавируса. Али демонстранти се такође буне због маски и других ковид рестрикција и траже оставку премијера Џастина Трудоа, иако већину мера уводе владе провинција, а не централна влада.

Премијер Трудо је оценио у Парламенту да су “блокаде” “неприхвалтљиве” и да негативно утичу на канадску привреду, 13. дан протеста против здравствених мера у земљи.

Трудо је поновио да ће влада наставити да се “ослања на науку”, одговарајући на питање посланика да ли ће укинути пандемијске рестрикције.

Онтарио, највећа канадска провинција са готово 40 одсто канадске популације, држи се, како наводи врло опрезног приступа пандемији и не одустаје од фазног укидања рестрикција.

“За сада немамо планове да укинемо вакцинске пасоше или маске. Верујемо да ће ношење маски бити врло важно још неко време”, рекла је заменица премијера Онтарија и министарка здравља Кристин Елиот, и додала да њена влада прима савет од медицинских стручњака.

“Увек смо рекли да ћемо заузети врло опрезан, фазни, обазрив приступ према отварању и тим путем ћемо ићи”, рекла је она.

Прочитајте још:  Запослени у немачком здравству до 15. марта вакцинисани или – ОТКАЗ

Најновији талас ковида -19 подстакнут је врло заразним омикрон сојем вируса. Канада је једна од земаља са највећим делом вакцинсаног становништва, више од 84 одсто становништва је добило најмање једну дозу вакцина.

Упркос плановима Алберте да укине здравствене мере протести се настављају.

Око 90 одсто возача камиона у Канади је вакцинисано и њихова удружења и многи велики оператори осуђују протесте. САД имају иста правила за вакцинисање за возаче камиона који улазе у земљу тако да се не би много променило ако би Трудо укинуо рестрикције.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *