Повереница за заштиту равноправности: Иницијатива за забрану абортуса „опасна и застрашујућа“

0

(фото:НСПМ)

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорава да је иницијатива за забрану абортуса забрињавајућа и опасна, посебно имајући у виду да се ова акција са интернет портала и друштвених мрежа пренела на полемику у јавности.

Право на абортус је цивилизацијско достигнуће, а репродуктивна права и слободе спадају у корпус људских права која не смеју бити доведена у питање, јер је абортус у Републици Србији легалан и дозвољен, саопштила је повереница.

Истиче да су овакве активности у директној супротности са Уставом, јер према члану 63. свако има право да слободно одлучи о рађању деце, док Породични закон одредбом 5. прописује да жена слободно одлучује о рађању.

Посебно треба истаћи да телесна аутономија подразумева да жена сама доноси избор о свом телу, с обзиром на то да је чланом 23. Устава загарантована неповредивост физичког интегритета, додаје повереница.

Поручује да су овакве акције штетне, те да збуњују и застрашују жене.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Фокус и пажња читавог друштва треба да буде едукација жена и мушкараца, поред осталог и о контрацепцији и абортусу, који пре свега из здравствених разлога не треба да буде коришћен као контрацептивно средство. Од изузетне је важности радити на подизању свести и знања о репродуктивном и сексуалном здрављу и жена и мушкараца, а посебно деце и младих”, закључује повереница.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *