Прва група из Фијата отишла у Словачку, сад „хватају мрежом“ ко ће да иде

0

Fijat Kragujevac Foto:Predrag Petrović

Крагујевачки Фијат, послао је јуче 30 својих радника на тромесечни рад у Словачку, а фабриком сада кружи позив да се запослени добровољно пријаве за одлазак на четири, пет и шест месеци.

Радници су неповерљиви према овој понуди и забринути за опстанак фабрике, која како кажу, њиховим слањем у Словачку, смањује бројно стање и производне капацитете.

Запослени у Фијату, више не раде, него што раде – то је добро позната истина у Крагујевцу. Током прошле године фабрика је имала тек 50 радних дана, током којих је произведено око 30.000 возила. Све остале дане, од 365, радници су провели на годишњем одмору и плаћеном одсуству.

Ни ова година није почела боље, па се у фабрици ради исто као и прошле, односно, само три до четири дана месечно. Међутим, новина је што се радницима сада нуди одлазак у Пежоову фабрику у Словачкој, као испомоћ колегама.

Група од 30 радника отпутовала је 10. фебруара и њих је послодавац упутио на службени пут у трајању од три месеца, уз припадајуће дневнице, обезбеђен смештај и плату од 1.410 евра месечно, појаснили су за Нова.рс у Самосталном синдикату ФЦА.

Такви услови важили су само за групу ррадника која је већ отишла, а сада је у оптицају варијанта да радници у Словачкој раде четири, пет или шест месеци и то им се неће рачунати као службени пут, већ као “упућивање радника”. Уколико прихвате понуду, запосленима ће за време проведено у иностранству, у матичној фабрици бити замрзнут стаж.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једна радница Фијата са којом је Нова.рс разговарала, каже ‘‘да јој не пада на памет да одлази под таквим условима‘‘, јер како објашњава, нема јасних гаранција, да ће по повратку моћи да се врати на своје старо радно место.

Прочитајте још:  Истина о Рачку: Како је потез Финске припремио терен за НАТО бомбардовање Србије!

Она каже да је пријављивање рандика на доброољној бази, али да ипак примећује ‘‘суприлни притисак‘‘ шефова, који сваког радника по неколико пута питају да ли је размислио о понуди и ‘‘да се обавезно јави ако се предомисли‘‘.

“Нуде нам рад у Словачкој, али да сами платимо смештај и храну. Поједине колеге су ишле на информативне састанке, али нису добиле одговоре где ће да се лече ако се разболе и ко то плаћа, шта ако добију корону, да ли ће им бити плаћени дани ако буду у карантину и на милион других питања… Људи су скептични и нико не жели да иде, јер знамо како су награбусиле колеге које су отишле прошле године, баш у ту фабрику”, рекла је наша саговорница.

Радници из Словачке, тражили паре од куће да би преживели

Прошле године, група од девет Фијатових радника пробила је лед и прва потписала једногодишњи уговор о раду у Словачкој. Међутим, они су се, уместо обећаног “благостања‘‘, нашли “у шкрипцу” и били приморани да од породица из Крагујевца траже новац како би преживели, прича за Нова.рс председник Фијатовог синдиката ‘‘Независност‘‘, Зоран Станић.

Каже и да се од девет радника који су били у Словачкој, седам вратило пре времена и да сада по фабрици причају ‘‘да нема тих пара, за које би поново отишли‘‘.

“Темпо рада је био неподношљив, монтажна трака много брже иде него наша, по шест људи борави у малим и загушљивим собама, а нису им били плаћени ни дани које су провели у карантину због короне. Од обећаних 800 евра месечно, у старту су им скинули 200, а касније још за неке таксе које нису наведене у уговору и то сада одвраћа људе”, посведочио је Станић.

Прочитајте још:  Словачки публициста упоредио САД са нацистима

Он каже да је месечна плата од 1.400 евра, коју послодавац сада нуди, ‘‘примамљива цифра‘‘, али истиче да ипак ‘‘ту нешто не штима‘‘. Према његовим сазнањима, словачки радници напуштају Пежоову фабрику у Трнави и одлазе у Фолцвагенову, па се пита, имају ли Фијтаови радници рачуницу да прихвате такав посао.

“Да је добро, Словаци би радили и певали за 1.400 евра, а овако и они беже из те фабрике. Значи да ипак постоји нека цака. Сада по Фијату иду и мрежом хватају ко ће да ради, нуде посао на монтажној траци женама, мајкама које имају малу децу, чак и радницима из обезбеђења који никада нису радили тај посао. Све је то врло чудно и недоречено, па људи не желе да иду”, испричао је Станић.

Слично причају и радници са којима је Нова.рс разговарала, па наводе да о понуди за рад у Словачкој, углавном размишљају људи који још увек нису засновали породицу, или су им деца већ велика.

Најновија понуду Фијатовим радницима за одлазак у Словачку, за председника Савеза самосталних синдиката Крагујевца, Југолава Ристића је јасан знак да Фијат не намерава да развија свој посао у Крагујевцу, као и да “неће бити ништа од новог модела”.

Он је подсетио јавност, да држава има 33 одсто удела у власништву Фијата и да је све у вези са том фабриком обавијено велом тајне.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *