Стање у Колубари коштаће нас још 460 милиона евра ове године

0
колубара

(фото:ЕПС)

С обзиром да Рударски басен “Колубара” у наредних две године неће успети да се оспособи за производњу пуним капацитетом Електропривреда Србије ће у том периоду бити принуђена да увози недостајуће количине струје из иностранства због чега ће трпети губитке од око 460 милиона евра.

Да ће за опоравак израубованог рударског басена у Лазаревцу, у који није улагано нити је одржаван на адекватан начин, бити потребно време потврђује и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

“Ми се боримо сада са инжењерима из ЕПС-а како да “Колубара” у наредних години и по дана стане на ноге. Све наше анализе кажу да је минимум годину и по дана до две потребно да се у “Колубари” отворе нова поља, уложи у механизацију и повећа производња откривке” – изјавила је ресорна министарка током свог наступа на телевизији “Прва”.

Са оним што је рекла слаже се и Милан Ђорђевић, некадашњи председник Синдиката радника Електропривреде Србије. Он за Данас истиче да то предузеће сада плаћа цех што се Рударским басеном “Колубара” дуги низ година руководило на неадекватан начин.

“То је посебно ескалирало у периоду од последњих шест година. Све недаће у коју је “Колубара” доспела последица су лошег руковођења, погрешних кадровских решења, нестручности и неспособности али и неодржавања и неулагања у рударски басен. Механизација се није редовно поправљала, ремонтовала нити се улагало у нову опрему и све је то довело до тога да “Колубара” не ради пуним капацитетом. Потребно је да прође одређено време од годину и по до две дана да се ствари доведу у ред. Када се то оствари Рударски басен “Колубара” ће опет моћи да ради пуним капацитетом и да производи 100 хиљада тона угља дневно” – каже наш саговорник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Лек за спас од коронавируса стиже из Вухана

Према његовим речима, недостајуће количине струје ће морати да се надокнађују увозом док се та ситуација не регулише.

Како истиче, главни кривци за то што ће Србија у случају хладног времена и велике потрошње морати да увози струју они који су систем довели у лоше стање а међу њима је и бивши директор Електропривреде Србије Милорад Грчић који је почетком године био принуђен да поднесе оставку због колапса електроенергетског система земље.

“Ипак се надам да ће у случају да се одмах почне са обновом руководећег кадра у ЕПС-у и кординирањем рада у предузећу систем успешно опоравити у наредних осам месеци и спремно дочекати наредну зимску сезону” – истиче Ђорђевић.

Експерт за енергетику Велимир Гавриловић каже за Данас да ће се мања производња угља у Рударском басену “Колубара” са једне стране одразити позитивно а са друге негативно по интересе грађана.

“Мањим сагоревањем угља у термоелектранама ваздух у Србији биће чистији али са друге стране с обзиром да се конзум повећао да се троши више струје због раста привредних активности ЕПС ће морати да увози електричну енергију. Струја на европским берзама је посебно скупа током зимске сезоне када је потрошња у Србији иначе велика. У случају да у наредне две сезоне колико ће трајати обнова капацитета у Рударском басену “Колубара” из домаћих извора не будемо добијали довољно струје бићемо принуђени да је увозимо. У конкретном случају, ако би просечна цена струје била 125 евра по мегават сату то значи да би на годишњем нивоу Електропривреда Србије, с обзиром да би набавне цене биле веће од продајних, због увоза електричне енергије из иностранства претрпела губитке од око 460 милиона евра” – објашњава Гавриловић.

Прочитајте још:  Мештани села око Чачка немају струју 12 или 14 сати дневно, протестовали испред ЕДБ

Према његовим речима, то би се могло избећи изградњом нових обновљивих извора енергије у Србији попут соларних панела или повећањем цена струје за домаћинства и привреду, Ово друго, закључује, са одобравањем не би било дочекано ни када је реч о индивудуалним потрошачима ни у случају привреде.

“ЕПС-у су потребна улагања која се мере стотинама милиона евра, а један од најважнијих задатака јесте стављање Рударског басена “Колубара” на ноге.

Између осталог, потребна су улагања у ревитализацију и набавку нове механизације, повећање производње откривке, повећање производње угља, регулисање косина, стављање у функцију система за хомогенизацију угља.

Проблеми у ЕПС нису настали јуче, па се неће ни решити за дан, недељу или месец, али је важно да се промени начин функционисања овог предузећа. Србија тренутно добија две трећине електричне енергије из угља, и производња у термоелектранама се неће обустављати преко ноћи. Основни задатак испред нас је да урадимо све да се иста или слична ситуација у којој се ЈП ЕПС нашао на крају претходне и почетком ове године више никада не понови.

Извесни ризици и у редовном раду постоје те их није могуће у потпуности искључити – наводи се у одговору Министарства рударства и енергетике на питање Данаса да ли ће у наредне две грејне сезоне Електропривреда Србије бити принудђена да увози струју.

Надлежни у том министарству истичу да ће нове мере које подразумевају инвестирање и у производњу угља али и у ефикаснију и већу производњу електричне енергије, максимално неутралисати ризике од предвидљивих ситуација, и обезбедити превенцију могућих последица.

Михајловић: Србија мора да гради нове капацитете за производњу струје

Прочитајте још:  Петар Петковић: Хапшење Пантића је Куртијева брутална одмазда и застрашивање Срба

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је јуче да Србија мора да ради на својој енергетској безбедности и гради нове капацитете, без обзира на отпоре и страх који постоји увек кад се дешавају велике промене.

-Нико не каже да обновљиви извори енергије треба да буде доминантни извор, нити ће увођење нових капацитета у систем бити преко ноћи, али морамо да мењамо структуру енергетског микса, без обзира на отпоре. Србија је једина земља у свету која дуже од три деценије није изградила ниједан електроенергетски капацитет и то мора да се мења – рекла је министарка Михајловић.

Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *