Десет година борбе Нишлија за асфалтирање улице дуге 80 метара

0

Izvor: Miljana Isailović/Nova.rs

Становници нишког насеља поред школе “Ћеле кула” већ скоро читаву деценију воде борбу за асфалтирање дела Улице Душана Трифунца чија је дужина свега 80 метара.

Око 1.000 људи приморано је да током јесени и зиме гази по блату, а током лета по прашини да би изашли на суседне асфалтиране улице и стигли до школе, а да иронија буде већа, не ради се о улици на ободу града, већ о давно урбанизованом насељу између два најпрометнија булевара у граду – Булевара Немањића и Булевара др Зорана Ђинђића, пише Нова.рс.

Становници Улице Душана Трифунца казали су за портал Нова.рс да су много тога покушали у протеклих девет година не би ли улица била завршена, али су увек добијали одговор да препреку за асфатирање представљају нерешени правно-имовински односи.

Од градоначелнице Ниша Драгана Сотировски недавно им је стигло обећање да ће се позабавити њиховом улицом, али уз напомену, да постоји проблем јер неасфалтирани део није уцртан у планској документацији.

Горан Радовановић, један од станара зграде која је у Улици Душана Трифунца изграђена 2013. године, рекао је да су прву информацију о нерешеним имовинским односима на неасфалтираном делу улице од надлежних добили управо те године.

“Из Дирекције за изградњу града Ниша су нас 2014. године обавестили да је кућица, због које улица није могла да буде асфалтирана, откупљена и срушена. Требало је да се крене са прикупљањем техничке документације за изградњу, али је у то време дошло до смене директора у Дирекцији и стало се са плановима за асфалтирање”, истакао је Радовановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  НАТО: Западни Балкан и Црноморски регион од стратешког значаја

Према његовим речима, становници неасфалтираног дела улице годинама уназад се упорно обраћају Дирекцији за изградњу града, али од 2016. године па надаље увек добијају одговор да препреку за асфалтирање представљају “нерешени правно-имовински односи”.

“Ми смо увек питали који су то правно-имовински односи остали нерешени када је спорна кућица откупљена, али никада тај одговор нисмо добили. Једино што се променило је то што је Дирекција 2020. године наш захтев да се правно-имовински односи коначно реше проследила градском Секретаријату за инвестиције”, казао је Радовановић.

Станари су се, додао је, прошле године за помоћ обратили Управи за планирање, Канцеларији за локални економски развој и кабинету председника Србије Александра Вучића. Градоначелници Ниша послали су петицију са молбом за што хитније решавање њиховог проблема.

“Градоначелница нам је путем мејла одговорила да је Градска општина Медијана надлежна за поступање по петицији и за изградњу улице. Међутим, из општине су нас само два дана након што смо им послали захтев за асфалтирање, обавестили да они нису надлежни. Није нас то изненадило, навикли смо на нелогичности, јер када ми тражимо да улицу асфалтирају кажу нам да улица није уцртана, да правно-имовински односи нису регулисани. Међутим, кад је инвеститор тражио дозволу за градњу нове зграде у улици, добио је ту дозволу јер је приложио потврду да улица постоји”, нагласио је Радовановић.

Он је казао да су станари крајем јануара добили обећање градоначелнице Ниша да ће са својом стручном службом изаћи на терен како би видела у чему је проблем.

“Сада смо у ишчекивању да градоначелница дође и да нам покаже шта је спорно у тих 80 метара пута који треба да буду изграђени. Могуће да је имовински проблем решен, али да измена није унета у катастар и да тамо и даље постоји парцела неке Мирославе Митић. То свакако није наш проблем, већ градских служби”, нагласио је Радовановић.

Прочитајте још:  Забрињавајуће! Kолике су заиста размере продора страних обавештајних служби у САНУ?

Владимир Станић, такође један од житеља насеља поред школе “Ћеле кула” рекао је за портал Нова.рс да је срамота да деца годинама иду блатњавом улицом до школе.

“Молимо надлежне да дођу и да виде стање на терену, а да нам не причају да имовински односи нису решени. Да имовински односи нису решени овде би биле ограде са свих страна, а сви су се повукли да би улица била завршена. Овде има довољно простора за изградњу улице од шест метара ширине и са тротоарима са обе стране”, изјавио је Станић.

У Дирекцији за изградњу Ниша казали су да се Улица Душана Трифунца налази у поступку правно-имовинске провере и да улази у процедуру за изградњу.

Н1

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *