Синдикат ЕПС: Све више новозапослених, а радни сат све “јефтинији”

0

Foto: Beta

Представници синдиката у Електропривреди Србије (ЕПС) рекли су да је обреновачко предузеће Про Тент недавно упослило око 100 радника и упутило их у Термоелектрану “Никола Тесла” (ТЕНТ) са образложењем да се обучавају за рад у систему одсумпоравања димних гасова, иако се још не ближи завршетак радова на том објекту.

Члан Главног одбора Синдиката рударства и енергетике “Независност” Драгослав Љубичић рекао је да су ти радници пре неколико дана дошли из Про Тента јер би, како су казали, требало да се стручно усавршавају за рад у том постројењу иако се још не назире завршетак радова на том систему.

“У ТЕНТ се осећа незадовољство радника због константног пада стандарда запослених, што најбоље илуструје вредност радног часа, која је, на пример за јануар 2020. године била 226 динара, а за јануар 2022. године пала на 186 динара”, рекао је Љубичић.

Додао је да је “то последица лошег руковођења предузећем јер се план запошљавања не поштује, па тако старозапослени уствари смањењем својих зарада обезбеђују средства за исплату новозапослених, јер се маса новца за зараде наопако одређује”.

“Уместо да се маса зарада утврђује према радним сатима ‘одоздо на горе’, она се намеће ‘одозго на доле’. Минимални пораст масе зарада не обезбеђује зараде за новозапослене којих је све више”, рекао је Љубичић.

Према речима бившег председника синдиката радника ЕПС Милана Ђорђевића, ангажовање тих радника није било могуће без знања смењеног в. д. директора ЕПС Милорада Грчића.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Пријем тих радника ће се вероватно правдати обуком, иако она у овом тренутку није неопходна јер се систем за одсумпоравање још гради”, рекао је Ђорђевић.

Прочитајте још:  Црна Гора: Дијаспора уочи другог круга стиже чартерима и аутобусима

Изградња система за одсумпоравање димних гасова на ТЕНТ планирана је 2005. године, а 2011. године представници Влада Србије и Јапана потписали су уговор о зајму од 245 милиона евра ради изградње тог постројења.

Приликом потписивања уговора 2011. године речено је да ће то бити први такав систем за одсумпоравање у Србији, а да ће градња почети до краја 2012. године и трајаће од 2,5 до три године.

Градња система за одсумпоравање је почела тек у фебруару 2019. године, након што је истекао грејс период од пет година.

На обележавању почетка радова саопштено је да је нови рок за изградњу постројења за одсумпоравње 42 месеца, после којег следи гарантни период и пробни рад постројења од 12 месеци.

Бета / БиЗЛифе

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *