Инсајдер: Сенатори позивају ЦИА-у да скине тајност са ‘Програма масовног надзора’ Американаца

0
циа, служба

ЦИА (Фото:Depositphotos/yelo34)

Сенатори Рон Вајден и Мартин Хајнрих затражили су од Централне обавештајне агенције да објави програм за прикупљање података од грађана САД. Иницијатива је спроведена “тајно” и “ван законског оквира”, тврде политичари, наводи Инсајдер.

Сенатори Рон Вајден и Мартин Хајнрих рекли су да Централна обавештајна агенција „ без одговарајућег налога “ спроводи тајни програм прикупљања података о Американцима. Позвали су одељење да открије информације о овој иницијативи, пише Инсајдер.
Према законодавцима, ЦИА је деловала ” изван правног оквира ” који би требало да регулише такво прикупљање обавештајних података. „ Ова једноставна чињеница је скривена од друштва и Конгреса “, тврде Вајден и Хајнрих у свом писму.

Сенатори су позвали агенцију да се изјасни о ” програму масовног надзора ” за који су рекли да се спроводи у тајности. Такође су затражили од агенције да открије податке о подацима које су добили, правном основу за њихово прикупљање и количини информација које је чувала ЦИА.

Њихова порука послата је директору ЦИА Вилијаму Бернсу и шефу Националне обавештајне службе Аврил Хејнс још у априлу 2021. Међутим, уређени текст писма појавио се у јавности тек сада, напомиње лист.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *