Полиција блокирала улаз у Париз: Оклопним возилима на хиљаде демонстраната

0

(фото:Н1/читалац)

Хиљаде противника епидемијских мера уведених у борби против пандемије ковида 19 су се сукобиле са полицијом у предграђу Париза.

Демонстранти су стигли у конвојима из целе Француске, намеравајуц́и да уђу у град пркосец́и владиним забранама одлучним да спрече било какву блокаду главни град.

Полиција је зауставила пет стотина возила која су покушала да уђу у Париз.

Возила су пресретнута на три улаза у француску престоницу, објавила је полиција на Твитеру.

Скоро 7.200 полицајаца и жандарма је распоређено у наредна три дана да спроведу забрану проласка конвоја возила, саопштила је париска полиција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Префект париске полиције Дидије Лалеман рекао је да су отворили привремену депонију за возила која ц́е, заједно са десетинама паукова који ц́е уклањати аутомобиле, “пробити сваку блокаду”.

Полиција је на Твитеру показала свој антиблокадни арсенал, постављајуц́и фотографије машина за уклањање барикада, као и возила опремљених крановима или воденим топовима.

Оклопна возила Жандармерије такође су распоређена на улицама престонице први пут од протеста Жутих прслука крајем 2018. године.

Премијер Жан Кастек обец́ао је да ц́е истрајати у спречавању блокаде града.

“Ако блокирају саобрац́ај или покушају да блокирају престоницу, морамо да будемо веома чврсти у вези са тим”, инсистирао је он на телевизији Франс 2 у петак.

Инспирисани канадским возачима камиона који паралишу гранични саобрац́ај са Сједињеним Државама, међу демонстрантима су и анти-ваксери, али људи су такође бесни због брзог раста цена енергије.

Стотине аутомобила, кампера и комбија из Лила, Стразбура, Шатобура и других места зауставило се у петак увече на капији Париза, али према извору из полиције, ниједан конвој није ушао у престоницу.

Прочитајте још:  Јача руски штит за претње из ЕУ и САД: Искусни и сурови професионалац ново лице у ФСБ

Оно захтевају укидање ковид пропусница, које су потребне за приступ многим јавним просторима, и додатну помоц́ за плац́ање рачуна за енергију.

“Људи морају да нас виде и чују људе који само желе да живе нормалним и слободним животом“, рекла је Лиза, 62-годишња пензионисана здравствена радница која се придружила конвоју од више од 1.000 возила из Шатобура у петак рано ујутро.

Као и други демонстранти, Лиза је била активна у покрету Жутих прслука који је избио због повец́ања пореза на гориво пре него што се претворио у протестни покрет против председника Емануела Макрона.

Само два месеца уочи председничких избора и са владом која очајнички жели да избегне сцене насиља у престоници, Макрон је у петак рекао да разуме “замор“ повезан са пандемијом ковида 19.

“Овај умор такође доводи до беса. Разумем га и поштујем. Али позивам на максималну смиреност”, рекао је он за лист Оуест-Франце.

Полиција је проценила да је до петка поподне у различитим колонама било 3.300 возила.

Париска полиција забранила је скупове због “ремец́ења јавног реда” и рекла да ц́е демонстранти који покушавају да блокирају путеве бити кажњени или ухапшени.

Наредбу о забрани окупљања конвоја потврдили су у петак судови, који су одбили две жалбе.

“То је издаја. Одлука не поштује законе, слободу демонстрација”, рекла је антивакцинска Софи Тисије за АФП.

“Право на протест и мишљење је Уставом загарантовано право у нашој републици и у нашој демократији. Право да блокирате друге или спречите долазак и одлазак није”, рекао је премијер.

“Важно је да не ометамо друге људе на путевима”, рекао је активиста Робин на путу из Иллкирцх-Графенстадена у источном региону Алзаса.

Прочитајте још:  Јутку тражи полиција, а он изашао на гласање

“Тако ц́емо задржати становништво на нашој страни, као што су то учинили у Канади.

Неки потом желе да путују у Брисел на “европски скуп” демонстраната заказан за понедељак.

Фил, 58-годишњи мушкарац који је кренуо камионом из Бретање, рекао је да је његово одбијање да се вакцинише преокренуло односе у његовој породици и пословним контактима.

“Када се придружите демонстрацијама, осец́ате се мање сами”, рекао је он за АФП.

Влада је изразила саосец́ање са демонстрантима, а портпарол Габријел Атал приписао је њихов бес умору након дуготрајних мера обуздавања у борби против ковида.

Влада је у петак најавила даље ублажавање мера против ковида.

БН ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *