Откривено након колико месеци пада ефикасност бустер дозе Фајзера

0

Foto: EPA/HOTLI SIMANJUNTAK

Ефикасност треће дозе Фајзера и Модерне против коронавируса значајно је смањена до четвртог месеца након примања дозе вакцине, према новој студији коју су у петак објавили амерички центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

До данас, научни докази су показали да се ефикасност вакцине смањује након две дозе, али је релативно мало пријављено о трајању заштите након треће дозе.

Нова студија заснована је на подацима из више од 241.204 посете хитне службе и 93.408 хоспитализација одраслих са симптомима ковида 19 у периоду од 26. августа 2021. до 22. јануара 2022. године.

Ефикасност вакцине је процењена на основу поређења вероватноће позитивног теста на коронавирус између вакцинисаних и невакцинисаних пацијената и коришћењем метода статистичке контроле за календарску недељу, географско подручје, прилагођено старости, локалном нивоу преноса и карактеристикама пацијената као што су коморбидитети.

Током периода којим је доминирао омикрон, ефикасност вакцине, у случају субјеката који су отишли ​​у хитну помоћ због симптома сличних ковиду 19, била је 87 процената током прва два месеца након треће дозе, али је пала на 66 процената четвртог месеца.

Ефикасност вакцине за хоспитализацију била је 91 одсто у прва два месеца, али је пала на 78 одсто до четвртог месеца након треће дозе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Налаз да је заштита коју пружају вакцине засноване на месинџер РНК ослабила у месецима након треће дозе вакцине појачава важност даљег разматрања додатних доза за одржавање или побољшање заштите”, закључују аутори студије.

Говорећи на брифингу у Белој кући о ковиду у среду, главни медицински саветник председника Џоа Бајдена, Ентони Фаучи, рекао је да ће вероватно бити потребна четврта доза за подгрупе људи са слабијим имунолошким одговором, као што су старије особе и имунокомпромитовани.

Прочитајте још:  Посланик Бундестага: Америка нам није савезник ако је саботирала Северни ток (ВИДЕО)

У петак је америчка администрација за храну и лекове (ФДА) одобрила нови третман са лабораторијски произведеним антителима фармацеутске компаније Лилли под називом бебтеловаб.

Лек се примењује као интравенска ињекција и добио је зелено светло за лечење благе до умерене ковид код људи старијих од 12 година са високим ризиком од тешког облика болести.

Клиничка испитивања ових антитела показују да добро делују против омикрона.

Б92

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *