СНС за 7 дана на рекламирање на мрежама потрошио више од 9.000 евра

0

Foto: Screenshot Facebook/SNS

За само седам дана Српска напредна странка је за кампању на Фејсбуку и Инстаграму потрошила 9.187 евра, а ако настави овим темпом за свега месец дана потрошиће близу 40.000 евра.

Треба имати у виду да кампања званично није ни почела и да ће рекламирање политичких партија бити далеко интензивније како се буду приближавали избори. Према званичним подацима Фејсбука, по висини издвајања за кампању у истом периоду први иза СНС је покрет Двери са свега 636 евра.

Српска напредна странка у кампању за предстојеће изборе иде са далеко надмоћније позиције. Милиони које по основу посланичких места добија из буџета омогућавају јој да нон стоп издваја за рекламирање на друштвеним мрежама.

Подаци о трошењу новца на друштвеним мрежама говоре да су напредњаци у фебруару интензивније кренули у кампању. Та странка је од 4. августа прошле године до 7. фебруара 2022. за рекламирање на тој друштвеној мрежи потрошила 33.858 евра, док је у првих седам дана овог месеца у исте сврхе издвојила чак 9.187 евра.

Треба нагласити да ће парламентарни и београдски избори бити расписани за неколико дана, а председнички тек почетком марта. То би требало да значи да ће висина трошења новца у наредном периоду рапидно расти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са друге стране, остале партије или још не издвајају или троше минималне суме за оглашавање на мрежама.

Према званично објављеним подацима, по висини издвајања први после напредњака је покрет Двери. За последњих шест месеци тај покрет је потрошио 8.078 евра, што је четири пута мање од СНС. У првих седам дана фебруара Двери су за Фејсбук и Инстаграм издвојиле 636 евра или чак 14 пута мање у односу на странку Александра Вучића.

Прочитајте још:  МУП: Полицајци остају до краја школске године у свих 1.800 школа у Србији

По трошењу новца за оглашавање на мрежама следи ССП. Та партија је од 4. августа до 7. фебруара потрошила 7.186 евра, док је од 1. до 7. фебруара издвојила 217 евра.

Демократе су са друге стране за кампању на истим друштвеним мрежама потрошиле свега 100 евра, док Народна странка и коалиција “Морамо”, формирана за парламентарне изборе, нису издвојиле ни цент.

Покрет Не давимо Београд, који ће на београдске изборе изаћи у коалицији под називомо “Морамо за добар град”, у последњих шест месеци је оглашавање на Фејсбуку и Инстаграму платио 2.990 евра, а у првих седам дана фебруара 100 евра.

Тамара Бранковић из организације Црта у изјави за лист “Нова” наводи да политичке странке не могу да се оглашавају на телевизијама пре расписивања избора, односно проглашавања кандидатура, те да друштвене мреже, односно интернет, остаје једини слободан простор који није регулисан.

“Самим тим, у потпуности је очекивано да владајућа странка и опозиција почну сада да улажу у друштвене мреже. Оно што је проблематично је када се на друштвеним мрежама појављује споран садржај, где се спонзоришу на пример видео спотови, плаћени са страница СНС, а нису обележени знаковима, логотипом…, а са друге стране је сценарио у тим спотовима такав да неко из неке институције, попут дома здравља, јавног предузећа, музеја прича о напретку који је направљен до сад. То су сиве зоне против којих не можемо законом ништа да урадимо, осим да указујемо на феномен”, каже Бранковић.

По законским прописима на ТВ станицама је забрањено негативно оглашавање и кампања против политичких противника.

“То није регулисано када је реч о друштвеним мрежама. Не постоји инстанца која би могла да реагује, па се све своди на појединце који су погођени негативном кампањом да сами нешто покрену”, наводи Бранковић.

Прочитајте још:  Погледајте шта је полиција пронашла на највећој балканској плантажи марихуане коју су посећивали Вулин и Бабић (Видео)

Она истиче да друштвене мреже у Србији нису достигле значај који имају телевизије са националном покривеношћу, као и да истраживања показује да се грађани Србије првенствено информишу преко телевизија са националним фреквенцијама када је реч о политици и изборима.

“Иако постоји експанзија друштвених мрежа, и даље у том погледу спадамо у традиционално друштво. Занимљив је податак да су опозициони актери били активнији на друштвеним мрежама када је реч о изборима 2020. Тада нисмо могли да видимо оглашавање, али јесмо количину објава. Њихова активност је била константна, у неким ситуацијама и значајно већа него код владајуће странке. То је био покушај да се до публике дође преко друштвених мрежа, што може да се објасни чињеницом да не постоји други канал за актере опозиције, када видимо огромону неравноправност у медијима”, закључује Бранковић.

За кампању по 7,8 милиона евра

Према прорачуну организације Транспарентност Србије, за кампању за парламентарне изборе из буџета биће издвојено 922.530.000 динара или око 7,8 милиона евра. Према новом закон, 40 одсто те суме биће једнако подељено свим листама који учествују на изборима (и положе изборно јесмтво), док се остатак новца дели странкама које уђу у парламент пропорционалн0.

Исти износ, дакле око 7,8 милиона евра, биће издвојено за кандидате на председничким изборима. И у овом случају 40 одсто новца даје се предлагачима кандидата, док остатак суме иде или победнику избора или онима који уђу у други, пропорционално броју освојених гласова. Како је писала “Нова”, уколико председника добијемо већ у првом кругу, странци која га је предложила припашће око 4,7 милиона евра.

Прочитајте још:  Милош Вучевић нови председник Српске напредне странке

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *