Аутобуска станица – Весићев чардак ни на небу, ни на земљи

0

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Иако је најављено да ће главна аутобуска станица бити измештена на Нови Београд до краја фебруара ове године, по свему судећи то ће остати на нивоу лепих жеља и фикције градских власти.

Данас на овој локацији нема радника, а ни готових перона, а уместо вреве путника из бетона вири арматура помешана са земљом и блатом.

„Обећање лудом радовање“, стара је народна изрека коју неретко срећемо у свакодневном животу. Да ова мудрост не бледи постарао се заменик градочелника Београда Горан Весић, који је обећао завршетак изградње нове аутобуске станице до краја фебруара 2022. године.

Наравно, већ неколико пута одлагани су рокови будући да је измештање станице било најављено и током 2021. године, у шта је Весић чврсто уверавао Београђане.

Када је прошла 2021, нови и коначни рок постављен је за фебруар 2022, темпиран пред априлске изборе. Иако смо тек на почетку фебруара, на основу тренутног изгледа прилаза и објеката на месту које је планирано за нову аутобуску, једино што је сигурно је да нова станица неће дочекати своје путнике до краја месеца.

Екипа нашег портала обишла је градилиште у Блоку 42, где је планирано да буде смештена нова станица, али наше камере забележиле су само неколико багера, земљу, блато и једног радника обезбеђења. Арматура вири из бетона, од станице постоји само конструкција, а нема чак ни крова. Када је реч о перонима на којима би требало да буде путника, сада су ту само металне шипке која спојене у једну конструкцију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како тренутно ствари стоје, аутобуска не може бити завршена до фебруара. Ово је за наш портал потврдио и један од радника обезбеђења који је желео да буде анониман.

Прочитајте још:  Никола Варагић: Како спречити EuroPride у Београду

„Нико не зна и не може да вам каже када ће бити завршена станица, а од фебруара нема ништа, шта вам је. Ми не радимо када је киша или снег или када је хладно. Видели сте какав је био јануар, у тим условима не можемо да радимо“, рекао је једини радник кога смо затекли на градилишту.

Заменик директора БАС-а: Све о аутобуској станици питајте Горан Весића

Како бисмо добили прецизније информације када ће бити отворена нова аутобуска станица питали смо заменика директора БАС-а Драгана Вучичевића који је кратко рекао да је за ово питање једина адреса Горан Весић.

“Једина права меродавна адреса је господин Горан Весић, он може да вам каже све о томе. Колико ви знате, толико знам и ја. Молим Вас обратите се њему”, истакао је кратко наш саговорник.

Јовановић (ЦЛС): Нова станица ни у обрисима, за дебакл одговорни Град и БАС

Директор Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) истакао је за Нова.рс да су за оволико кашњење одговорни Град Београд и БАС, али и извођач радова, фирма Бауwесен.

„Најава градских власти да ће нова главна аутобуска станица на Новом Београду, иако незавршена, бити пуштена у функцију крајем фебруара, показује намеру да се огромно кашњење и њихови пропусти претворе у јефтину пропаганду. Наиме, у Блоку 42 нема ни у обрисима станичне зграде, па ће путници, у хладном времену и у епидемији короне, бити принуђени да користе такозвани анекс, у коме ће се налазити привремени шалтер-пулт са само десетак места за службенике. За овај дебакл одговоран је пре свега Град, али и БАС, као и извођач радова Бауwесен из Лазаревца“, рекао је Јовановић за Нова.рс.

Прочитајте још:  Пандемија изговор за још дубљу светску кризу: Милијарде долара се повлаче из земаља у развоју

Он је додао да су Београду неопходне три аутобуске станице, те да нови пројекат има потенцијал да доживи судбину Прокопа.

„Београду требају три велике аутобуске станице, боља веза новог и старог дела града, али и репрезентативна главна станична зграда са одређеном архитектонском вредношћу, која указује да се ту налази центар кретања. Овако клизимо у још један недовршен и девалвиран пројекат, који ће као и главна железничка станица ‘Прокоп’ остати чардак ни на небу ни на земљи”, закључио је наш саговорник.

Контактирали смо и град Београд, односно лично заменика градоначелника Горана Весића, али до тренутка објављивања текста нисмо добили одговор.

Нова.рс

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *