Деценија СНС на власти: Много афера, много актера, али Вучић – своје људе не да

0

Вучић (Фото: Јутјуб)

Хеликоптер, “Крушик”, плагијат, колапс у ЕПС-у, наплатна рампа “Дољевац”… Афера за афером, а нигде одговорних из редова власти.

Уместо смене, за упитне кадрове председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић имао је само речи хвале и подршке. А и кад није, било је то само привидно. А зашто је то тако? Аналитичари констатују – то је опасна симбиоза.

Још мало је остало до прославе јубилеја – Српска напредна странка обележиће деценију на власти.

Деценију која је обиловала аферама, из којих је мало ко изашао са одговорношћу и последицама. Актера је било много, а бранилац један.

Најскорији пример десио се крајем прошле године након колапса енергетског система.

“Ја мислим да до Нове године ти то стабилизујеш, а онда, Мићо, нешто друго да радиш”, поручио је крајем прошле године Александар Вучић доскорашњем в.д. директору ЕПС Милораду Грчићу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ипак Мића, односно дугогодишњи и незаконити вршилац дужности директора “ЕПС-а” и даље је ту, а таквих случајева било је много.

Када су у паду хеликоптера код Сурчина страдала четири члана посаде, два лекара и једна беба – тадашњи министар одбране и министар здравља који је то остао до данас, имали су јаку заштиту премијера.

“Не морате да јурите Гашића и Лончара, јурите мене, лакше је мене да скинете него њих, јер ја њих нећу да дам”, казао је средином марта 2015. Вучић.

Убрзо је министар Братислав Гашић ипак смењен због мизогиних коментара на рачун новинарки, али је недуго потом унапређен у директора Безбедносно-информативне агенције.

Министар Златибор Лончар наставио је да ужива наклоност председника Владе и када су се појавиле фотографије на којима је са члановима озлоглашеног Земунског клана.

Прочитајте још:  Курти асистент: Вучић и шиптарски сепаратиста у представи билдовања СНС рејтинга

“Он ми је рекао да је оперисао оца једног од тих људи, да су га позвали у кафић преко пута да се захвале, отишао је тамо, тамо је настала та слика. Да је нешто крио, вероватно се не би ни сликао, нити имао појма, нити шта друго и ја му у томе верујем”, бранио је Вучић и Лончара почетком 2017.

Ни доказано неакадемско понашање и трговина оружјем за председника нису повод да сарадницима каже “збогом”.

“Што се тиче Синише Малог и плагирања, прво, мислим да је Синиша Мали, пошто ми је лако да критикујем све, мислим да је Синиша Мали најбољи министар финансија у целом региону”, казао је Вучић крајем прошле године.

А поводом афере Крушик, 2019. је навео: “Е имамо, продаје се оружје. Па добро, и?!. Па знате, у томе је учествовао отац Небојше Стефановића. А јел ви то знате или нагађате?!”

На Вучићево неупитно поверење могао је да рачуна и некада први човек “Коридора” Зоран Бабић након несреће на наплатној рампи “Дољевац”. Бабић је сам поднео оставку, али је остао високи функционер СНС-а.

“Кад су те нападали лажима како си ти возио онај аутомобил, а ко је био ту, Бабићу, да те брани? Једино ја”, поручио је председник СНС и Србије Бабићу.

Однос Вучића према сарадницима – једновлашће или уцене

Једновлашће – тако аналитичар Зоран Гавриловић именује однос председника према сарадницима, а СНС посматра као конфедерацију интересних група, те констатује, било какво процесуирање појединца угрозило би целу партију.

“Када имате уцењене људе који имају нека кривична дела иза себе или имају просто неке проблеме са институцијама, лакше је њима владати него људима који су чисти”, сматра Гавриловић из БИРОДИ-ја.

Прочитајте још:  Пацоли тражи санкције за Србију: Вучић више није кредибилна страна у преговорима

Можда су уцењени, али све су то важни шрафови у систему и веома су опасни, сматра новинар Ђорђе Влајић.

“То су људи који су послушни баш због тога што он зна много о њима, а мора да их трпи зато што они много знају о њему. Свако од њих има свој досије, односно, досије о другима, документацију и они се држе за досијее, практично и тако опстају у власти”, оцењује Влајић.

Да споменути кадрови не треба да брину ни у наредном периоду потврдио је председник уочи седнице Председништва и Главног одбора странке коју води.

Иако ће партија да претрпи промене уочи избора, чистки неће бити. Како каже и по питању референдума пола напредњака је водило кампању супротну од његових ставова, па никоме није “фалила длака са главе”.

Н1

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *