Пол Крејг Робертс: Шта то Вашингтон намерава?

0
поверљиве

Америчке заставице у близини Вашингтонског обелиска уочи инагурације Џозефа Бајдена, јануар 2021. (Фото: Stephanie Keith/Getty Images)

Ажурирано: „Председавајући Државне Думе је изјавио да ће се питање званичног признања Донбаских република од стране Русије разматрати 14. фебруара. Бојим се да су Руси предуго чекали. Требало је ово да ураде пре више година.

Ажурирано: Док сам ово писао, Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан је за MSNBC из Беле куће дао изјаву упозоравајући да ће руска операција “лажне заставе“ (false flag operation – подметачина, инсцениран повод за рат) ускоро почети и да Амерички грађани имају 24 сата да напусте Украјину.

Руси опет, одају утисак “беба погубљених у шуми“. Ето, Шојгу признаје да Русија нема појма зашто расту тензије: „Не разумемо у потпуности и не разумемо увек разлоге који стоје иза ескалације тих тензија.

Очигледно, Кремљ није схватио да против себе има сатанско зло. Са “лажном заставом“ која ће сваког тренутка бити лансирана против њих, они и даље сматрају да разговорима могу смањити тензије.

https://tass.com/world/1401813

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта то Вашингтон намерава?

Моја јутрошња (као и она претходна) колумна изгледају неисправно када кажем да нема украјинске кризе. У ствари, оно што сам заиста мислио је да: нема праве кризе. Али зато, постоји криза коју диригује Вашингтон, а која ће истински бити остварена догађајем под лажном заставом (у режији Вашингтона) који ће уследети, што ће бити испраћено бескрајном пропагандом западних медија.

Вашингтон упорно наставља да натура тврдњу да ће Русија напасти Украјину. Бајден је јуче упозорио америчке грађане да напусте Украјину, јербо неће слати америчке војнике да их спасу и испрате из Украјине, једном када непријатељства почну. Он је изјавио и да би слање америчких трупа у Украјину могло довести до светског рата.

Пошто Бајден признаје неспособност Вашингтона да заштити Американце у Украјини, како онда објашњава непрекидни свеобухватни напор истог тог Вашингтона да запали украјински сукоб? Како то сва та пропаганда, изазивање страха, оптужбе и испоруке оружја помажу да се смири ситуација за коју и сам Вашингтон каже да је опасна? Зашто ту нема било каквих америчких мировних напора? Ако Вашингтон заиста верује сопственој пропаганди, зашто онда сам не смири ситуацију – једноставним пристанком да не уведе Украјину у НАТО? Да ли будала из Беле куће заиста мисли да је учлањење Украјине у неком будућем тренутку у НАТО важније од избегавања рата? Рата који би се чак могао проширити и ван Украјине. Да ли су амерички креатори спољне политике заиста толико глупи?

Чему онда Вашингтон шаље тако мали број америчких војника у земље које се не могу одбранити ако Русија одлучи да их нападне? Чему служе 3.000 америчких војника у Румунији и Пољској? Па, они не би били у стању ни себе да одбране. Која је сврха слања четири антиквитетна нуклеарна бомбардера Б-52 у Енглеску? Такви авиони би били одувани са неба много пре него што би и стигли до границе Русије. Могао је Бајден исто тако да пошаље пук војника наоружаних мускетама из 18. века?

Прочитајте још:  Алексеј Журавко: Човек који је победио нацизам и смрт

Даље, нема ни помена од некаквог “ефекта одвраћања“ са 8.500 америчких и 5.000 француских војника, за које је Бајден најавио да ће бити распоређени у Европи до пролећа. Пролеће је још увек далеко, па ако је већ руски напад „неминован“, зашто распоређивати шачицу војника након напада? Једнако тако, зашто би их уопште распоређивали чак и пре напада, када је 13.500 америчких и француских војника потпуно бескорисно против руске војске од 900.000? Сврха овог симболичног распоређивања војника и древних летелица је да се створи утисак како ће се напад заиста догодити. А, пошто је Вашингтон тај који ствара сву ту пропаганду, јасно је да ће Вашингтон и да стоји иза напада лажном заставом.

Са друге стране, Британски премијер пак изјављује да „украјинска криза“ достиже свој „најопаснији тренутак“. Како он то зна? На чему заснива своју тврдњу, на насловима CNN -а? Или је ипак свестан да је процес инсценирања лажњака од стране ЦИА/неонациста на украјинској граници са републикама Донбаса управо у току?

Вашингтон је званично предвидео да ће руски напад под лажном заставом бити коришћен као изговор за руску инвазију, што разоткрива да је баш Вашингтон тај који организује догађај лажне заставе за који курвински западни медији знају да мора да се окриви Русија.

Али, зашто? Која је сврха? Први циљ је да се руске војне снаге увуку у одбрану Руса у Донбасу. Интервенција, означена као „руска инвазија“, биће коришћена да докаже да постоји „руска претња“ и представљаће изговор за Вашингтон под којим ће присилити Европу да искључи руски гас у замену за скупи течни гас из САД. Ово је начин да задржи Европа под контролом Вашингтона, док се тиме истовремено омогућава богаћење за америчку енергетску индустрију.

Вашингтон је дакле уверен да ће Русија интервенисати. Јер, Кремљ се суочава са озбиљним критикама код куће због одбијања да се повинује апелима република Донбаса, да попут Крима буду поново укључене у састав Русије. У ствари, то су руске територије које су совјетске власти својевремено углавиле у совјетску провинцију Украјину, као баланс украјинским националистима. Ево, сад већ седам година украјинске неонацистичке снаге гранатирају Русе Донбаса. Хиљаде Руса је побијено. Додуше, Кремљ јесте обезбедио оружје републикама Донбаса, али тиме није зауставио и нападе на њих.

Сматрам да је за Кремљ ово била грешка стратешког значаја што је до сада одбијао вапај Руса Донбаса да поново буду део Русије. Не знам због чега је Кремљу требала толика грешка? Толика да је довела до садашње ситуације где би догађај под лажном заставом могао да експлодира. Једно од могућих објашњења је да и Кремљ жели Русе у Украјини из истог тог разлога као и совјетске власти – као компензацију националистичком екстремизму. Друго могуће објашњење је да Кремљ, који због Крима већ трпи оптужбе да поново саставља Совјетско царство, није желео да да материјала пропаганди, тиме што би прихватио молбу већег броја Руса да се врате у састав Русије, где им је место. Трећи могући разлог је ако је Кремљ наивно веровао да постоји могућност дипломатског решења попут Минских споразума; на шта је Кремљ бацио много труда и времена.

Прочитајте још:  НОВА НАРОДНА РЕПУБЛИКА У УКРАЈИНИ? Кошмари Кијева постају јава (ВИДЕО)

Како је могуће да Кремљ није схватао, да је одбијањем захтева Руса Донбаса у ствари стварао ситуацију коју би Вашингтон могао да искористи?

Зашто је Кремљ мислио да је могуће преговарати са истим тим Вашингтоном који је чак два пута у ближој прошлости ухватио Кремљ неспремним – инвазија Грузије на Јужну Осетију и свргавање Украјине 2014.? Са искуством вероломности Вашингтона, као и одустајања истог од свих споразума о смањењу напетости постигнутих током претходних деценија, какве вредности или сврху је Кремљ очекивао од било ког следећег споразуму?

После вишегодишњих провокација и демонизације, поређења њиховог председника са Хитлером… са америчким ракетним базама успостављеним на њиховим границама, шта то објашњава лаковерно полагање наде Кремља у преговоре?

Русија константно доводи себе у невољу јер препушта иницијативу Западу. Један једини пут када је Русија преузела иницијативу, и спречила Вашингтон да разбије Сирију показао се успешним.

Морао је Кремљ да зна, да Вашингтон и Израел обучавају и опремају грузијску војску, па је ипак отишао на Олимпијске игре у Пекингу? Исто тако, Кремљ је могао да види и шта се дешава у Украјини, па зашто је онда Кремљ отишао на Олимпијске игре у Сочију?

Зашто Русија сада не преузме иницијативу у Украјини? Да ли је то зато што се плаши да ће бити окривљени? Кремљ би до сада требало да схвати да ће за све што се деси, без обзира на чињенице, опет окривити Русију. Западни медији никада неће рећи истину. Да ли је Кремљ већ заборавио шта су западни медији урадили председнику САД Доналду Трампу?

Сергеј Јевгенијевич, директор Руске спољне обавештајне службе, рекао је у интервјуу, да је ситуација озбиљна управо зато што ни украјински председник Зеленски, нити украјински парламент (Рада) не могу самостално да доносе одлуке. Морају да „послушно следе вођство националиста и западних ментора, који веома активно гурају шефа државе Владимира Зеленског да коначно одустане од споразума из Минска и покрене непријатељства у Донбасу“. Другим речима, и не постоји нико са ким Кремљ може да преговара.

Шеф руске обавештајне службе је рекао да Русија није припремала инвазију, и да је чак и сам украјински министар одбране изјавио да је свака таква претња „минимална“, али се му се моментално супротставила портпаролка Беле куће Џен Псаки. Проблем је што су украјинске „припреме у пуном јеку, не могу се сакрити. Све борбено спремне јединице Оружаних снага Украјине концентрисане су на граници са Донбасом. Долази до масовног трансфера стотина тона војне опреме и муниције из америчких база у Европи, из Велике Британије, Канаде. Повећава се контигент саветника и инструктора специјалних снага НАТО-а. Постоје чак и информације о појави мултинационалних јединица џихадистичких милитаната.

Прочитајте још:  Амерички професор са Принстона позива на легализацију ЗООФИЛИЈЕ, тражи да ЛГБТQ дода слово З

„Спремају се провокације Службе безбедности и Оружаних снага Украјине на линији разграничења у Донбасу и њихово промптно “документовање“ у стилу лажних “белих шлемова“ у Сирији. Контингент тамошњих „пропагандних снага за брзо распоређивање“ западних медија је вишеструко увећан. (извор: https://www.mk.ru/politics/2022/02/10/glava-svr-sergey-naryshkin-razvedka-rabotaet-na-mir.html Гугл ће вам то коректно превести)

Дакле, да поновим, моја јутрошња и ранија колумна у којима тврдим да нема украјинске кризе, изгледају некоректне. Оно што стварно мислим је да ту заиста нема праве кризе, већ постоји криза коју оркестрира Вашингтон и медији представљају као стварну. Но, потврда овога биће тек догађај “лажне заставе“ који ће запалити сукоб, а за који ће се наравно окривити Русија.

Шта може Русија? Надам се да Кремљ не мисли опет да се пуким ослањањем на чињенице може избећи одговорност. Чињенице се нису рачунале ни у инциденту малезијског авиона, па се неће рачунати ни у Украјини. Нема западних медија и западних влада заинтересованих за чињенице.

Нема никаквог смисла да Кремљ и даље препушта иницијативу у руке CIA. Кремљ би одмах сада могао да прогласи како су огромне украјинске снаге окупљене на границама Донбаса и да само чекају напад лажном заставом, за отпочињање непријатељстава. Да би предупредио расплет ове завере на штету Донбаса и Русије, Кремљ би могао и да постави ултиматум да се украјинске снаге одмах повуку или ће бити уништене. Али, ако Кремљ уђе у бесмислене преговоре и да превише времена за уклањање непријатељских снага, CIA и неонацисти ће имати довољно времена да изведу планирани догађај лажне заставе. Ако се украјинске снаге не повуку одмах, Русија може конвенционалним пројектилима да их или уништи или потпуно поремети њихову способност да се боре, а да притом не ризикује ни један једини руски живот.

Најновија подметачина у престижним западним медијима је да ће Русија следеће недеље покренути „ужасну, крваву кампању која почиње дводневним бомбардовањем и електронским ратовањем, праћено инвазијом, са могућим циљем промене режима у Кијеву“. Понављам, ако заиста жели да разбије заверу која би чак могла да се заврши и светским ратом, Кремљ ће морати одмах да ускочи у игру и преузме иницијативу.

А све се ово могло избећи да је Кремљ пре много година послушао молбе Руса из Донбаса и поново инкорпорирао њихов комад домовине у Русију.

Аутор: Paul Craig Roberts – https://www.paulcraigroberts.org/2022/02/11/what-is-washington-up-to/

Посрбио: Радо Мир/Борба за истину

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *