Полиција уклања блокаде канадских камионџија, мост Виндзор још затворен

0

Foto: TANJUG/Justin Tang/The Canadian Press via AP

Протест Конвој слободе, који су у главном граду Отави почели канадски возачи камиона који се противе обавезној вакцинацији и мерама за прекограничне возаче, ушли су данас у свој 17. дан.

Полиција је у недељу наставила да рашчишћава блокаду моста Амбасадор у Виндзору који повезује Канаду и Сједињене Државе, на којем је саобраћај већ данима потпуно парализован.

Судија је у петак издао наредбу за разбијање протеста, али су се демонстранти оглушили и даље су остали на мосту са својим камионима.

Након неколико дана упозорења, полиција је почела да их хапси и одвози возила.

Разбијање блокаде почело је у суботу ујутро, а један број демонстраната отишао је без противљења по наређењу полиције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мост још увек није отворен за саобраћај и не зна се када ће бити, а на друштвеним мрежама су објављене снимке привођења демонстраната.

Али, како су се вести о полицијској акцији шириле, појавило се све више демонстраната, повећавајући масу окупљених.

Полиција је наставила са операцијом, овог пута ухапсивши неколико оних који су одбили да оду.

Говорећи у суботу након што су нека возила одвучена, заменик шефа оперативе полиције Виндзора, Џејсон Белер, рекао је за ББЦ да су сада проблем људи, а не возила.

“Морамо јасно да ставимо до знања да они нису добродошли да остану овде, нису добродошли да ометају саобраћај на нашем мосту, нити да ометају нашу заједницу”, рекао је он.

Прочитајте још:  На Балкану се не може ништа сакрити, све тајно постане јавно

Канадски суд у петак је наредио да се прекине блокада, а у Онтарију је проглашено изванредно стање. Од понедељка демонстранти у камионима, аутомобилима и комбијима блокирају саобраћај у оба смера, загушивши ланац снабдевања за произвођаче аутомобила у Детроиту.

Протест у Канади је инспирисао друге широм света да организују сличну акцију, у покушају да закрче градске путеве и привуку пажњу – као у Француској, Холандији и Новом Зеланду.

Нова.рс

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *