Руска докторка открива најопаснију позу за спавање: Може озбиљно угрозити здравље

0

Shuterstock

Неправилна поза тела током спавања може изазвати нелагоду и на дуже стазе допринети развоју опасних болести, упозорава неуролог, сомнолог Елена Царева.

Како објашњава, људи често навикну да спавају у истом положају, али то понекад штети здрављу. На пример, положај на боку је најкориснији са медицинске тачке гледишта, али и ту постоје ограничења за одређене групе.

„У тој пози најбрже долази до лучења метаболичких продуката. У принципу се може спавати и на левом и на десном боку, јер грудни кош подједнако штити са обе стране. Једино ограничење за спавање на левој страни биће за људе који имају проблема са радом срца, као што је кардиопулмонална инсуфицијенција“, истиче лекарка. Како каже, њима се саветује да спавају на десном боку.

Спавање на леђима не препоручује се људима који у сну имају застоје у дисању.

„Ако долази до повлачења језика уназад што изазива престанак дисања током спавања и што се може манифестовати хркањем, положај на леђима је такође непожељан“, додаје лекарка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како каже, најштетније је спавање на стомаку. Ако човек дуго лежи у том положају – страда његова кичма.

„Кичма није у физиолошком положају – неки мишићи су превише истегнути, а неки постају хипертонични, што ујутру може довести до главобоље и болова у врату“, упозорава Царева.

Међутим, како додаје, најопасније код спавања на стомаку је то што таква навика може довести до поремећаја метаболичких процеса и изазвати развој Алцхајмерове болести.

„Истраживања су показала да се излучивање штетних метаболичких продуката, који се акумулирају током дана и излучују током ноћи, задржава у положају на стомаку. Ако се ти метаболички продукти акумулирају, на пример амилоидни протеин, у дугорочној перспективи то може допринети развоју демијелинизирајућих болести, Алцхајмерове болести“, казала је лекарка.

Прочитајте још:  КУЛИН БАН ЋИРИЛИЧАР

Спутњик

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *