БЕЗ KАЗНЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА? Враћена оптужница против Шиптара из редова “Зенги”

0
бих

(фото: Пиксибај)

У Загребу су припадници паравојних формација “Збор народне гарде” 1991. године заробљавали војнике ЈНА на улицама и одводили у логор који су формирали у загребачком насељу Ракитје у Центру за обуку МУП Хрватске.

Ту си их везане пребијали ланцима, ударали кундацима пушака у главу, ломили ребра, фингирали стрељања, терали да пију мокраћу, да орално један другог “задовољавају”, пекли лет лампама по телу, а војника Марка Утржана убили метком пиштоља у чело.

Сумња се да је ово према једној групи од 14 војника ЈНА којом је био задужен од 14.09.1991. године до 01.10.1991. године радио Албанац у ЗНГ који је носио надимак “Ранко”. Тадашње Војно правосуђе је формирало предмет Kр 189/92.
Због целе ситуације тадашњи командант ваздухопловства ЈНА у Хрватској генерал Љубомир Бајић је у октобру 1991. године бомбардовао Центар за обуку специјалаца МУП у Ракитју.

Године 2017. Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије је на основу исказа 13 сведока, некадашњих злостављаних војника и уз помоћ наших служби у току истраге против НН извршиоца идентификовало албанца у униформи ЗНГ под надимком “Ранко”. Радило се о осумњиченом који је, прича се због недела, променио име и презиме, а хрватска Влада му је дала хрватско држављанство. Истражни судија Вишег суда у Београду је наредио издавање потернице и “Ранко” је ухапшен у једној земљи Европске уније, али га је та земља због његовог хрватског држављанства и пребивалишта у Загребу изручила Хрватској. Након тога је дана 7. јуна 2021. године наше Тужилаштво подигло Оптужницу против “Ранка” али је судија председник ванпретресног већа за ратне злочине одбила да потврди ту оптужницу и вратила на поновну истрагу да вештаци изврше нека вештачења која су практично немогућа јер је жртва мртва!

Прочитајте још:  Туристичке агенције спремају тужбу против Фонда за развој, премијерке и министарке

Тако постоји бојазан да ће овај случај остати без правде. “Ранко” ће до одласка на онај свет уживати све благодети хрватског држављанства српском крвљу стеченог, уз ореол невиног човека и хероја Домовинског рата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тринаесторица војника су поново доживели страхоте Ракитја, сада у Београду, а мајка, отац и браћа Марка Утржана поновно убиство свог сина и брата, овога пута због неправде.

Alo

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *