Пољопривредници траже укидање акцизе на гориво и субвенције, или – протести

0
пољопривредници

пољопривредници(Фото: Пиксбај)

Савез удружења пољопривредника Баната и Савез удружења пољопривредника западне Србије послали су председнику и премијерки Србије захтеве у вези са проблемима које имају пољопривредници тих крајева, и између осталог, затражили укидање акцизе на еуро дизел и веће субвенције.

Како наводе у саопштењу, ради добробити малих и средњих пољопривредних произвођача и очувања села, Влада Србије треба да испоштује следеће захтеве:

1. Укидање акцизе за еуро дизел за регистрована пољопривредна газдинства,

2. Субвенције по 200 евра по хектару,

3. Редовна и брза исплата субвенција, исплата свих заосталих неисплаћених субвенција и исплата будућих субвенција у року пд 45-60 дана од дана подношења захтева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

4. Регулисање увоза смрзнутог меса из иностранства

5. Регулисање неконтролисаног увоза млека у праху

“Удружени пољопривредници Војводине и Мачве траже испуњавање захтева због дугогодишњег веома лошег стања у пољопривреди и немогућношћу за наставак иоле квалитетне и стабилне пољопривредне производње. Тражимо да оно што сте нам укинули пре десет година (гориво без акцизе и смањили субвенције на ниво статистичке грешке) када сте имали проблем у буџету, сада вратите на ниво који стоји у захтеву, јер сада немамо више никаквих економских проблема и видимо да има новца који се дели скоро свим групацијама грађана”, наводе у саопштењу.

Такође, кажу, не могу да буду конкурентни у производњи пошто једини немају опредељено гориво за пољопривредну производњу.

“И најмање могуће субвенције у биљној производњи у целом региону и ЕУ. Мере које смо предложили су гарант стабилне пољопривредне производње и прехрамбрене сигурности државе Србије”, рекли су.

Пољопривредници захтевају да се наведени захтеви “системски и трајно реше доношењем потребних законских оквира ради опстанка пољопривредника”.

Прочитајте још:  Балицки:Српским добровољцима дати држављанство

“Са ресорним министром не желимо више да водимо било какав разговпр на ову тему пошто су му проблеми предочавани више десетина пута у последњих 10 година и никада нисмо добили ни једно решење проблема само празна обећања. Захтевамо хитан састанак до петка, 18. фебруара са премијерком Аном Брнабић и испуњење наших захтева. У случају да се не одазовете позиву на састанак бићемо принуђени да изразимо своје незадовољство и изађемо на протесте”, наглашавају пољопривредници.

Нова рс

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *