Запослени на РТВ раде у условима опасним по живот ВИДЕО

0

(фото:Н1)

Лоше услове за рад у старој згради РТВ-а најбоље илуструје пример Редакције на словачком језику која се недавно морала иселити из канцеларије због прокишњавања које је угрозило електроинсталације.

А од „историјског тренутка“, како је то окарактерисао менаџмент Радио-телевизије Војводине, и почетка емитовања програма на мађарском језику Радио Новог Сада из нове зграде покрајинског јавног сервиса, прошло је безмало годину и по дана, али пресељење колега из оронуле и по здравље све опасније зграде телевизије није на видику, пише Воице.

Тог 14. октобра 2020. године, тачно у девет часова и три минута емитован је сигнал програма Радио Новог Сада на мађарском језику из нове зграде РТВ-а на Мишелуку у Новом Саду. У међувремену, у ту зграду преселили су се сви радијски програми, менаџмент, администрација и тек понека редакција Првог програма телевизије.

Речено је тада да је од полагања временске капсуле, која је обележила почетак радова на темељима старе зграде срушене у НАТО бомбардовању, прошло две године те да нова зграда има 17.350 квадратних метара и да ће из пет телевизијских и шест мултифункционалних радијских студија бити емитован програм на српском и 15 језика националних заједница.

„Истрајност руководства наше куће, али и свесрдна подршка Републике, Покрајине и Града Новог Сада, омогућили су нам нови дом, грађен по најсавременијим стандардима“, изјавио је тадашњи генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица. Од тада до момента писања овог текста прошло је тачно 485 дана и који сат више, а у нову зграду телевизије није се преселила само још телевизија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Копривици, који се са политичарима поштено наобећавао и исликао, средином прошле године истекао је мандат. Негде пред његов крај рекао је како до пресељења запослених у телевизији нису опремљена два студија за дневни информативни програм, јер за то нема пара. Тако је све до данас.

А у згради за коју РТВ плаћа кирију Нафтној индустрији Србије у Сутјеској улици, где је од уништења старе зграде у НАТО бомбардовању 1999. смештена телевизија, у катастрофалним условима и даље ради комплетан информативни програм Првог програма телевизије, све мањинске редакције Другог програма телевизије и Веб редакција.

Прочитајте још:  Ступио на снагу нови правилник за послодавце и запослене

За њихово пресељење потребно је неколико милиона евра, којих РТВ одавно нема на свом рачуну. Стога се менаџмент покрајинског јавног медијског сервиса узда у финансијску помоћ поменуте Републике, Покрајине и Града Новог Сада, иако су у пројекат нове зграде већ уложили око 35 милиона евра.

Зато су са максималистичког приступа овом проблему, преостали менаџмент РТВ-а изгледа се определио за минималистички, па је недостајућих осам милиона евра за опремање два студија преполовио на четири.

У недостатку генералног директора (јер конкурс за новог још увек није расписан!) ову бригу на себе је преузео нови председник Управног одбора Марко Ћалић који је са Пословном јединицом техника и технологија радио на измени пројектне документације за два студија не би ли трошкови били мало флексибилнији и, како сазнаје ВОИЦЕ, у томе је успео. И поред тога, ни Ћалић није успео да обезбеди новац.

„Радио-телевизија Војводине пријавила је своју потребу у пуном износу од осам милиона евра (без ПДВ-а), али су наша реална очекивања да тај износ буде подељен – једна половина у 2021. години, а друга у 2022. буџетској години“, говорио је за ВОИЦЕ Миодраг Копривица још у мају 2021. године.

Како у РТВ-у замишљају даљу израдњу пословне зграде на Мишелуку

У Плану пословања за 2022. годину помало стидљиво се у последњем пасусу помиње и наставак изградње нове зграде на Мишелуку.

„Иако је нова пословна зграда на Мишелуку усељена и функционише већ више од годину дана, комплекс није нити потпуно завршен – заокружен, нити су у њега усељени, нити функционишу сви планирани делови РТВ“, наводи се у извештају који су заједнички потписали председник УО Марко Ћалић и заменик генералног директора Јожеф Клем.

Њих двојица нигде у извештају не наводе прецизан износ инвестиционих средстава која су потребна за потпун завршетак комплекса, односно за његово функционисање на начин какав је замишљен и планиран.

„Средства су знатна, тако да се пред финансијера/е налазе две могућности. Прва је, да се изнађу средстава за све планиране инвестиције, а друга је, да се инвестирање планира у фазама, које би трајале неки одређени временски период, односно, неколико година. Реализација, потребних инвестиционих радова ће бити у складу са планом приоритета и висином одобрених средстава за ту намену“, дословце пише у плану пословања.

Прочитајте још:  РАД БЕЗ ОДМОРА И БЕЗ ПЕРСПЕКТИВЕ – НОВИ СВЕТСКИ ТРЕНД?

Пошто од прве транше није било ништа, наде су усмерене на другу траншу. Ако се то и буде десило, треба истаћи да је за опремање оваквих студија и пресељење потребно око годину дана. То практично значи да да ће запослени у телевизији остати у мемљивој и оронулој згради у Сутјеској улици бар до средине 2023.

Сума сумарум, у новој згради РТВ-а има пет телевизијских студија, а да би програми могли да буду емитовани у садашњем обиму, неопходно је да, према мишљењу менаџмента, у потпуности буду опремљена бар три. Сходно томе, потребно је и да неко РТВ-у поклони бар четири милиона евра нето за опремање.

Више запослених у РТВ-у који још увек раде у старој згради у Сутјеској улици кажу да се у њу последњих година уопште не улаже јер се ишчекује пресељење у нову зграду на Мишелуку. У томе и јесте проблем јер је зграда неусловна и са протоком времена постаје све теже у њој радити, али и боравити.

То најбоље илуструје пример Редакције на словачком језику која се недавно морала иселити из канцеларије на трећем спрату зграде у Сутјеској због прокишњавања које је угрозило електроинсталације. Срећа у несрећи је што су неке редакције раније пресељене у нову зграду, па су се колеге из Редакције на словачком пребацили у испражњене канцеларије.

Међутим, проблем са прокишњавањем немају само они. Када су јаче падавине запослени који су у поткровљу суочавају се са озбиљним проблемима, што се може лако уочити на зидовима канцеларија који су пожутели. Негде је креч одавно попуцао и пао са зидова, па су проблеми видљивији.

Ипак запуштеност зграде у Сутјеској улици највидљивија је у тоалетима. Топла вода увек је била мисаона именица, а и санитарије су одавно пропале. Новина је да се, с времена на време, поједини тоалети стављају ван употребе због дотрајалих инсталација.

Прочитајте још:  Запослени у Фајзеру украо 12.000 фајлова укључујући тајне о вакцини против ковида, тврди се у тужби

Уз све то, РТВ за боравак у НИС-овог згради, баш као и претходне 23 године, плаћа месечну кирију за око 4.000 квадратних метара око 19.000 евра месечно.

Неки би рекли да је цена „права ситница“, што би можда пило воду да је РТВ медијска кућа која остварује приход и може да сервисира трошкове пословања. У супротном то је омча око врата, а олакшавајућа околност за РТВ представља то што део кирије компензује кроз медијске услуге према НИС-у (због чега трпи програм).

Како је то колега Денис Колунџија написао маја 2021. године – не заборавимо да је изградња новог дома покрајинског јавног сервиса ономад била означена као један од најважнијих приоритета Покрајинске владе под тада свеже успостављеном командом СНС-а.

„Ми смо пре годину и нешто дана завршили што се нашег удела тиче и рекли смо да смо ми лимитирани са становишта финансија у односу на оно што смо раније радили, и да све даље они разговарају са Републиком“, казао је тада за ВОИЦЕ председник Покрајинске владе Игор Мировић.

С обзиром на то да је и Министарство финансија прошле године зауставило даље финансирање опремања зграде РТВ-а и да нема назнака да се у међувремену нешто променило, пажња преосталог менаџмента РТВ-а сада је усмерена према Граду Новом Саду.

Ако је мерити по уделу у појављивању на програмима РТВ-а, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић требао би да се потруди да указано поверење одговорних уредника у информативном програму и оправда. У овом случају – да набави новац.

Јер пре 485 дана ретко ко је могао да помисли да ће запослени у РТВ-у бити практично подељени у стару и нову зграду, тачније половично опремљену зграду.

Да ли ће „свесрдна подршка Републике, Покрајине и Града Новог Сада“, омогућити да се и преостали запослени у РТВ-у преселе у нову зграду данас је питање од четири милиона евра.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *