Низ откривених злоупотреба у “Аптиву”

0

(фото:Н1)

Након обрачуна јануарске зараде у “Аптиву” у Лесковцу, Синдикат металаца у тој фабрици реаговао је на низ откривених злоупотреба, о чему је говорио Марко Тодоровић из тог синдиката у подкасту Раднички глас.

Необрачунат прековремени рад и рад викендом, честе и нагле промене распореда рада и скраћивање времена за одмор су проблеми са којим се суочавају радници британског произвођача аутоделова у Лесковцу.

– Највећи проблем произлази из ненајавјених и изненадних промена распореда рада, навео је Тодоровић из Синдиката металаца. Динамика рада у “Аптиву” је у тој мери условљена поруџбинама кратког рока да постоје значајне варијације у обиму рада на дневном нивоу. Сходно томе, управа мења распоред рада у кратком року, отказујући радне дане и заказујући рад викендом по потреби радног процеса – објаснио је Тодоровић за Раднички глас.

Међутим, послодавац је дужан да за сваки радни дан отказан у року краћем од 48 сати раднику исплати 60 одсто дневнице, а да за рад суботом исплати 126 процената дневнице. То би значило да би, на пример, за један “пренети” радни дан из четвртка у суботу, Аптив имао трошак од 186 одсто дневнице.

Ову обавезу управа једноставно игнорише, понашајући се као да у потпуности располаже временом својих радника без ограничења и да може да мења радни распоред без додатних трошкова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У скоро сваком обрачуну зарада, синдикат и радници проналазе неправилности које увек иду на штету радника, а пре свега се тичу необрачунатог прековременог рада и рада викендом. Ово је још једом кулминирало у обрачунима јануарксе зараде.

Прочитајте још:  Главни одбор Синдиката ЕПС-а најавио генерални штрајк: На потезу је држава! (Видео)

Коначно, Синдикат је реаговао и на то што је “Аптив” недавно реорганизовао паузе, тако да радници сада уместо две паузе укупног трајања од пола сата, имају право само на једну паузу.

У ситуацији где се ради о напорном физичком раду у фабрици, оваква реорганизација паузе директно погађа раднике.

Синдикат металаца “Аптив” је за своју иницијативу добио подршку и Самосталног синдиката региона источне Србије, који је одржао састанак у петак, 11. фебруара, у Нишу. Поред тога, упозорио је и на разлике у зарадама у фабрикама “Аптива” у Србији, при чему су зараде компанији “Аптив” у Новом Саду знатно веће него у “Аптиву” у Лесковцу.

Марко Тодоровић из Самосталног Синдиката “Аптив Лесковац” поново је позвао све запослене да се прикључе синдикату, јер само са положаја репрезентативног синдиката могу да имају позицију за преговоре како о заради тако и о другим условима рада.

Раднички глас је поводом изјава синдиката поставио питања управи “Аптива”, међутим одговора није било.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *