„Хоће да нас истерају“: Мештани села око Бора су бесни на Зиђин

1

Foto: S.J/Nova.rs

Мештани борских села блокирали су данас у 14 сати пут Велики Кривељ-Бор, тражећи од кинеске компаније Зиђин, републичких органа и локалне самоуправе да им се предоче сви планови рударских активности у овом крају.

Протест је трајао око два сата, а мештани наглашавају да ће наставити са окупљањима док се не усвоје њихови захтеви и не добију конкретне одговоре на питања која их муче а тичу се опстанка села и њиховог пресељења.

„Тражимо да нам обелодане све њихове планове и активности. Није овде у питању само рударски захват у ужем смислу, овде постоји и читава инфраструктурна деструкција, , сада су путеви лоши, на лето ће бити прашине и остало. Локалитет који смо обишли, који је био најприхватљивији за наше мештане, када је реч о пресељењу села, речено је билода је тај локалитет И даље у некон режиму истражног права, али да ће 99 одсто бити ослобођен, и да је реч отприлике о простору од око 100 хектара, које могу да буду на располагању нашим домаћинствима да се преселе. Ако се има у виду да треба да се пресели Оштрељ, делови Бучја, И села Салтина, можда И Метовнице онда је 100 хектара мали простор. Наш захтев је да наши представници радне групе увек буду присутни када се води дијалог или одржава састанак између компаније Зиђин и републичких органа-каже Драгослав Николић, потпредседник Савета МЗ Велики Кривељ.

Драган Ћосић, мештанин Великог кривеља наглашава дас у људи Изазвани револтом и неподаштавањем од стране локалне самоуправе И државе решили да блокирају пут.

Прочитајте још:  У Француској су радикали заузели кампус универзитета, власти не могу ништа

“На први звиждук у Сали, градоначелник крене да се расправља, И тада ириритира додатно људе, да му још више звижде а онда демонстративно напушта збор. Немамо никаквеконкретне информације. Тражимо да се одреди тржишна цена и рок пресељења, јер у последње три године ништа није урађено. Иду избори, проћи ће најмање још шест месеци без било каквих радова на овом нашем проблему. Зиђин се никада није појавио ни на једном збору. Они су јуче обележавали њихову нову годину, а ми православци овде требамо да будемо истерани”, говори Ћосић.

Мештани су нагласили да ће се И наредних дана окупљати док им се не обрати неко из зиђина са конкретним информацијама о плановима и активностима компаније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нова.рс

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “„Хоће да нас истерају“: Мештани села око Бора су бесни на Зиђин

  1. А рио Тинто значи “црвена река”. Тражите на википдији.
    да ли је отровна отпадна вода из погона рио тинта та “црвена река”?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *