Студија Рио Тинта: Бројни негативни утицаји на животну средину

0

(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Београдски недељник „Време“ открио је да је компанија Рио Тинто спремила Студију о утицају рудника на животну средину и да се у том документу наводе бројни негативни утицаји на животну средину, о чему ће објавити текст у сутрашњем броју.

Лист наводи да су у документу предочени „хазарди“ који прете од рудника, као и како компанија мисли да их спречи, али да се признају и бројни негативни утицаји на животну средину уз наводе да искуство показује како је „економско-социолошки утицај“ на становништво једино што доноси бенефите.

Као најбоље решење за прибављање воде за рудник наводи се алувијон Дрине, док би се отпадне воде, после прераде, испуштале у Јадар.

„Планирани систем за прикупљање отицаја вода биће потребан низ година након затварања, а можда и заувек“, наводи се у овом папиру у који је „Време“ имало увид.

Према документу до којег је недељник дошао, 2023. године би се откопавале велике количине јаловине, а прва руда била би извађена 2025. године.

Како је навео недељник, Рио Тинто је израдио документ пре него што је у јануару саопштио да одлаже комерцијалну производњу за 2027. годину због „кашњења у исходовању одобрења за експлоатационо поље“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Данас

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *