ЗАБОРАВЉЕНИ ОБИЧАЈИ: Младићи су некада ОТИМАЛИ девојке, а разлози нису УВЕК били ИСТИ, неки ће вас изненадити!

0

(фото:Ало)

То се најчешће дешава у случајевима када родитељи девојке не одобравају брак са неким младићем, па она у договору са момком побегне од куће.

То је данас реткост, али у прошлости се дешавало често .

 

Неколико дана после таквог бега, младићев отац или неки други члан породице одлазио би у кућу те девојке и од њених родитеља тражи мир и сагласност. У већини случајева родитељи пристају на сагласност и тада се уговара венчање и свадба.

Догађало се чак да су неки родитељи и сами организовали привидно отимање девојке, да би се тако избегли трошкови веридбе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кад нека девојка неће да се уда за неког момка, који би хтео баш том девојком да се ожени, долазило је такође до отмице. Момак прикупи неколико поверљивих другова, па на згодном месту сачека девојку и силом је одведе својој кући. После отмице отац момка долази девојчиној кући и тржи мир. Ако девојка не пристане да се уда за момка који ју је отео, њен отац уз помоћ закона могао да је врати кући.

Догађало се и да младић који је отео девојку, да би добио сагласност од њеног оца, буде приморан да плати извесну суму новца као накнаду за губитак радне снаге из девојчине куће.

Иначе, отмица за девојку, па и за само село из које је девојка је била велика срамота. Често се догађало да се цело село дигне на ноге чак и у пола ноћи да брани девојку из свог села, уколико се догоди да момци из неког суседног села покушају да отму девојку.

Прочитајте још:  Фанаро - бољшевичка трговина српским светињама

Вук Караџић је записао: “У отмицу се иде оружјем како год у војску. Намаме девојку код стоке, или кад пође на воду, те је одведу.”

Данас су отмице девојака реткост, али стари обичај откупљивања младе у многим крајевима се задржао.

Ало/Жена.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *