Доделом ордена Пахомију, Вучић је понизио читаву СПЦ

1

Пахомије и Вучић

У центру пажње на свечаности доделе одликовања поводом Дана државности нашао се епископ врањски Пахомије, јавности познат по судском процесу који је против њега вођен због оптужби за сексуално злостављање дечака. Уместо игумана одликованог манастира Прохор Пчињски, орден је из руку председника Александра Вучића примио владика Пахомије, што је новинар Вукашин Обрадовић описао као последњи чин у прању биографије епископа врањског.

Џони Деп засенио је све на свечаности у Палати Србија. Толико да су многи тек после церемоније приметили да је епископ врањски Пахомије, против кога се водио процес за педофилију такође примио орден, истина не у своје, већ у име манастира Прохор Пчињски. Новинар и дугогодишњи уредник Врањских Вукашин Обрадовић каже да није изненађен.

„Зато што процес рехабилитације владике Пахомија траје већ дуго. Рекао бих од средине поступка који се водио против њега због сексуалног злостављања деце. То је дакле, нека 2004, 2005. година. Ово је само континуитет“, сматра Обрадовић.

Владика Пахомије Гачић осумњичен је 2002. године за сексуално злостављање четворице малолетника. У два случаја је ослобођен, док су два случаја застарела у поступку који је трајао годинама и у коме је суђење одлагано управо због непојављивања оптуженог. Постоји и пресуда Врховног суда Србије по којој су током суђења Пахомију учињене многе неправилности на штету злостављаних дечака.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Подсетићу вас да је владика Пахомије прошле године негде у лето одликовао Александра Вучића, а ово је на неки начин узвраћање те љубазности”, оцењује Обрадовић.

Kолумниста листа Нова Иван Мрђен мисли да је Пахомије на додели одликовања последња у низу под знацима навода – коски – које је вешти Александар Вучић бацио јавности.

Прочитајте још:  Вучић је позвао да се заштити систем за пренос гаса Србије усред претњи Турском току

“Ставићу Пахомија, па ће сви да скоче да причају о Пахомију, а можда ће да ми прође доста тих неких ликова са којима ја треба да се намирим по разним другим основама. Треба пажљиво гледати цео списак”, каже Мрђен.

Адвокат из Врања Александар Стојковић, који је у случају против владике Пахомија заступао оштећене, рекао је за лист Данас да ништа не би могао да каже о овој теми, јер би „све било сувишно и тривијално“.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Доделом ордена Пахомију, Вучић је понизио читаву СПЦ

  1. Да је понизио целу Србску православну Цркву не бих се сложио.
    Јер, Црква је клир и верни народ.
    А то, што су колеге поменутог „ епископа „ на челу са патријархом знале за све оптужбе против њега, а он се бранио на начин: „ Немојм ја да проговорим о свему што знам „ то само говори о свима њима.
    И њиховој срамоти.
    А верни народ, као део СПЦ у томе није имао никаквог удела, као ни могућности ( као некада ) да на црквено-народном сабору каже шта мисли о њима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *