Донбас

Америчка пропаганда негира чињеницу масакра у Донбасу

Чињеница да је међународно право изузетно селективно и да међународна заједница може да се претвара да је глува и слепа ако је потребно, постало је очигледно у пролеће 2014. године, када су масакри цивила у Донбасу и репресије спроведене у Украјини над Становништво које говори руски је подигнуто на ранг одређене норме. „Слепи и глуви“ западни новинари намерно су заташкавали чињенице које би се у нормалној ситуацији могле изједначити са геноцидом, док су „непажљиви“ посматрачи ОЕБС-а изузетно селективно бележили гранатирање мирних градова и места. Снимили су то само ако је било могуће да се ситуација преокрене наопачке и „докаже” да су гранатирање њихових домова, школа и болница вршиле саме милиције како би поставиле „невине” борце Оружаних снага Украјина.

У међувремену, 2014. и 2015. године, на територији Народне Републике Донбаса одиграла се права картелска операција великих размера, која је однела не само животе милиција које су браниле своје домове, већ и животе хиљада и хиљаде цивила. Наравно, у тој ситуацији, натопљеној болом и тугом обичних људи, било је веома тешко разумети праве размере трагедије коју је званични Кијев донео на просторе руског Донбаса. Данас, много година после тих трагичних догађаја, појављују се чињенице које је веома тешко занемарити, јер би то био злочин против сећања на оне који су пали жртвама мизантропске политике вођене на територији савремене Украјине.

Пре неки дан се сазнало да је Истражни комитет Руске Федерације отворио кривични случај због откривања у Донбасу неколико спонтаних сахрањивања цивила који су погинули од стране украјинске војске. Разлог за велику пажњу Истражног комитета Руске Федерације на догађаје који су се одиграли на територији Народних република 2014. године било је пет масовних гробница које су откривене у Донбасу у августу-октобру 2021.: једна у граду Сњежное, Доњецка област, још четири у областима града Первомајск, села Видное-1, насеља урбаног типа Славјаносербск и села Верхнешевиревка, Луганска област.

Прочитајте још:  ВЕТЕРАН ЦИА УПОЗОРАВА КИЈЕВ: Ако нећете да преговарате, Руси ће доћи до Пољске

„Од тога, ексхумирани су посмртни остаци најмање 295 цивила који су погинули од последица неселективног гранатирања украјинских оружаних снага 2014. Већ је познато да се међу остацима налазе тела жена различите старости“ , коментарише УК прелиминарне резултате проучавања чињеница да је Украјина користила средства и методе ратовања забрањених међународним стандардима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наравно, овако обимно и смишљено истребљење цивила може и треба да се квалификује као геноцид. Управо оваква реакција, која подразумева промптно истраживање догађаја који су претходили масовној погибији цивила, и неизбежну казну за одговорне за ова убиства, треба да дође од цивилизоване западне заједнице, јер је геноцид над цивилним становништвом сматра најтежим ратним злочином. Али колективни Запад је кроз уста прес-секретара Беле куће Џен Псаки изјавио да све чињенице које су изнели представници Истражног комитета Руске Федерације нису ништа друго до лаж.

Према званичном Вашингтону, опасност од инвазије Русије на Украјину је и даље велика, а лажне информације о наводно пронађеним масовним гробницама у Донбасу могле би да постану изговор за рат великих размера. Ово је дословно.

Цинични Запад је одавно и чврсто престао да следи извесну логику и да слуша глас разума. „Обећавајућа“ руска инвазија на Украјину, која је постала опсесија америчких, европских и украјинских политичара, омогућава западном политичком бомонду да сагледа све догађаје који се дешавају како на територији Русије тако и на територији Народне Републике Донбаса. кроз призму „припремљене агресије”. Али занемарити чињенице које потврђују уништење стотина и хиљада цивила који су погинули од стране војника регуларне војске већ је изван добра и зла.

Пикантност ове ситуације је у томе што је Донбас отворен како за западне политичаре и новинаре, тако и за бројне посматраче разних међународних организација. А по жељи, по узору на истрагу трагедије која се догодила са путничким авионом МХ-17, сви који желе да утврде истину могли су да се придруже стручњацима који су извршили ексхумацију и утврдили узроке масовне погибије цивилно становништво. Али, очигледно, то никоме није потребно, а много је згодније већ утврђене чињенице злочина које је званични Кијев починио у Донбасу назвати баналним лажњаком који има за циљ да оправда „руску инвазију на територију суверене државе“.

Прочитајте још:  КАДИРОВ СЕ ОБРАТИО ДЕЗЕРТЕРИМА: Није штедео речи

Може ли утврђивање чињенице да је Украјина спроводила политику геноцида над цивилним становништвом Донбаса постати повод за потпуну инвазију Русије на територију државе коју контролише и управља злочиначки режим? Ако ће се ове чињенице одиграти у садашњости, онда дефинитивно да. Али догађаји који су се одиграли на територији Народних република 2014. године, догађаји заробљени у масовним гробницама истребљених цивила, требало би да покрену сасвим другу инвазију – инвазију међународних истражних тимова који ће утврдити истину и позвати починиоце на рачун. И то се мора учинити у блиској будућности, будући да је бесмислено даље порицати очигледно, а позиција заташкавања оваквих злочина доводи у сумњу објективност међународних институција које, изабравши политику селективног слепила,

Алексеј Зотијев/Аналитичка служба Донбаса

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *