Кина постаје светски лидер и у области вештачке интелигенције

0
интелигенције

(фото:Наука и култура)

Кина на сигурном путу да постане светски лидер и у области вештачке интелигенције.

Откако је 1950-их направљен први корак у подучавању компјутерских стратегија друштвених игара, истраживање вештачке интелигенције је прешло дуг пут.

Посебно у 21. веку, машинско учење и његово обећање за побољшања алгоритама у реалном времену кроз искуство и обезбеђивање приступа већем броју података постало је највећи фокус истраживања у овој области. На основу података добијених од пројекта ОЕЦД.АИ, Кина је на добром путу да надмаши традиционалне истраживачке електронске моћи вештачке интелигенције у наредним годинама.

Док су САД и даље водеће у свету са око 150.000 истраживачких радова о вештачкој интелигенцији објављених 2021. године, производња Народне Републике Кине није тако далеко захваљујући астрономском порасту у последње две деценије. Ова источноазијска земља прешла је број истраживачких радова о вештачкој интелигенцији објављених у свакој од 27 земаља ЕУ заједно у 2008. и тренутно је на другом месту са отприлике 138.000 радова који су објављени у 2021.

Свеукупно, повећала је свој истраживачки учинак за 3.350 одсто у последње две деценије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иако је истраживање вештачке интелигенције довело до побољшања у погледу продуктивности у скоро сваком сектору који се може замислити, оно није без својих недостатака ако се не контролише.

На пример, Гизмодо истрага објављена у децембру 2021. открила је да је ПредПол, софтвер за предвиђање полиције заснован на вештачкој интелигенцији, наводно репродуковао пристрасност уместо да даје неутралне судове због пристрасне природе података на којима је обучен, углавном остављајући претежно беле четврти ван земље.

Нулта тачка

Прочитајте још:  Пензионер други пут враћа новац Вучићу: То није помоћ, већ понижење

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *