Шта се догодило министру: Лончар нестао из јавности, нема га на листама СНС

0

Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Министар здравља Златибор Лончар није се нашао на листи Српске напредне странке за републичке изборе, а неће бити ни кандидат за одборника СНС у Београду.

Осим тога, Лончар се у последње време повукао из јавног живота, па се стога све чешће може чути питање – шта се догодило са једним од најомиљенијих Вучићевих министара?

Изузев пар саопштења, иза којих стоји његов потпис, име Златибора Лончара се све ређе може видети у медијима. Након што су напредњаци предали листе за републичке и београдске изборе, постало је јасно да он неће бити кандидат посланика и одборника. У пракси, оваква одлука врха СНС не мора да значи да Лончар неће поново бити министар у Влади Србије, имајући у виду раније случајеве где су министри из редова напредњака изостављани са листа, а касније ипак добијали функције у Немањиној 11.

Међутим, повлачење из медија додатно је подгрејало сумње о политичкој будућности актуелног министра здравља, за кога се и раније спекулисало да се „заситио“ свега и да жели да се врати свом основном послу.

Портал Нова.рс покушао је да ступи у контакт са актуелним министром здравља, али нам Лончар није одговорио на наше позиве и поруке.

Вучић га није дао после пада хеликоптера

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, 13. марта 2015. године, војни хеликоптер полетео је за Београд из Новог Пазара, како би се спасио живот једној беби. Због лоших временских услова, летелица је неко време кружила изнад Београда, покушавајући да безбедно слети, да би се нешто пре поноћи изгубила са радара. Два и по сата касније хеликоптер је пронађен, а посада није преживела.

Прочитајте још:  Блиц: СНС више не жели Николића на челу Крагујевца

Циљ је био један – спасити беби живот, међутим, накнадно је утврђено је током реализације акције дошло до низа пропуста. Ипак, питање на које ни дан данас није дат адекватан одговор је зашто је тог 13. марта одлучено да пилот Омер Мехић слети баш на аеродром „Никола Тесла“, иако је његова сугестија била да то буде аеродром у Батајници или ВМА.

Уз то, медији су писали да је, само 20 минута пре слетања, Мехићу речено да је прихват бебе организован на Аеродрому “Никола Тесла”, а током војне истраге установљено је и да је министар здравља Златибор Лончар хтео да присуствује слетању.

Сумњу да је овај догађај желео да се искористи у циљу политичке промоцију додатно је подгрејало то што су бројни портали и новине објавили вест да је акција успешно реализована, а потом је, након сазнања о погибији посаде с дететом, обрисали.

Најпре су агенције објавиле вест да је беба стигла у Београд, где ју је преузела екипа Института за мајку и дете, након чега је дошло до исправке. За новинском агенцијом, убрзо су и преостали портали пренели исту вест. Са друге стране, дневни листови Политика, Наше новине и Ало у издањима за 14. март, такође, објавиле су вест о успешној акцији.

Због бројних гласина у јавности о коришћењу трагедије о политичке сврхе говорио је чак и сам министар Лончар.

„Кад сам стигао на Аеродром Никола Тесла, већ су биле стигле екипе хитне помоћи и лекара из института. И није била ниједна новинарска екипа. Па зар заиста верујете да нико од новинара, да су екипе чекале на аеродрому, не би одмах објавио фотографије или снимак?“, тврдио је Лончар.

Прочитајте још:  Од маја струја скупља за 8 одсто, а гас за 10 одсто

Ипак, то га на крају није коштало министарске позиције, а у његову одбрану је стао и сам Александар Вучић, тада премијер Србије, који је поручивао да “неће да га да”.

Везе са земунским кланом

О везама министра здравља и припадника земунског клана дуго се говорило у јавности. Још за време суђења за убиство премијера Зорана Ђинђића, сведоци сарадници Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић навели су да је управо Лончар помогао Земунцима да се реше једног од њихових противника, тако што му је, док је лежао у болници, „убризгао нешто“ у инфузију. За то дело награђен је станом на Новом Београду, који је, према писању КРИК-а, „купио“ од супруге Сретка Калинића, једног од најпознатијих чланова Земунског клана.

Да је Лончар заиста друговао са припадницима овог клана потврђује и фотографија коју је 2017. године у јавност изнео Велимир Илић. На њој се види актуелни министра здравља, видно распложен, како се грли са Душаном Спасојевићем, вођом ове криминалне групе.

Тврдњу да је Лончар имао блиске односе са Земунцима, али и са кланом Дарка Шарића, неколико пута је у јавности износио и бивши начелник УКП Родољуб Миловић.

Нова.рс

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *