Високи Дечани „померени“ на Гуглу, из манастира кажу – отворена провокација

0

Izvor: Kossev (Screenshot/Google Maps)

Уколико сте планирали да по први пут посетите манастир Високи Дечани уз помоћ апликације Гоогле мапс – нећете стићи на право место, јер је ознака за локацију манастира још једном померена, јавља портал КоССев.

Због тога ће вас апликација одвести до кружног тока у Дечану, неколико километара ниже од праве локације, пише КоССев.

„Најновији пример брисања имена српског православног манастира Високи Дечани из 14. века, који је на листи светске културне баштине УНЕСКО је отворена провокација која се понавља већ трећи пут последњих година и за коју су одговорни регионални администратори гугл мапса за овај део Балкана и они који им сервирају лажне информације“, саопштено је из манастира Високи Дечани.

Како се наводи у саопштењу, овим не само да се отежава приступ манастиру, већ се показује да се један манастир може преко ноћи избрисати са мапе и то само зато што је српски православни и што некоме смета.

Додаје се да је претходних година манастир “измештан” код Лесковца, други пут су уместо манастира ставили назив косовско-албанског хотела који је четири километра даље, а “сада су једноставно избрисали име манастира на његовој локацији и ставили га у центар града Дечани”.

“Сваком познаваоцу функционисања ИТ технологија јасно је да се ради не о случајној грешки, већ о отвореној провокацији, посебно имајући претходне примере. А није тешко погодити ко иза тога и стоји и који су разлози”, додаје се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Посетиоци манастира иначе тешко налазе пут до овог значајног средњовековног споменика зато што и локалне косовске албанске власти упорно одбијају да поставе адекватне знаке. Посетиоци неретко залутају у споредне улице и једини прави знак стоји непосредно близу манастира, на месту где га чувају саме снаге КФОР-а, а то све говори о односу локалних власти према манастиру, стоји у саопштењу.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ ПОКАЗАО ВАЖНА ДОКУМЕНТА: Кључни уговор са Рио Тинтом договорила претходна власт!

КоССев пише да је локација овог манастира који се налази на УНЕСЦО листи културне баштине на Гоогле мапи у прошлости је померана више пута, услед чега многи посетиоци, којима је прва референца манастира управо ова апликација, нису могли да пронађу тачну локацију.

Уместо манастира, јула 2016. се на Гоогле мапи појавила привремено ознака хотела „Калаја е Децанит“.

Заједно са ознаком за манастир привремено су нестале и бројне фотографије које су биле везане за ову локацију, па су накнадно враћене.

Тада је уједно манастир Високи Дечани скинут са Гоогле мапа и пребачен на непостојећу локацију у околини Лесковца, тј. 200 км источно од Дечана.

Како је за КоССев потврдио ИТ тим задужен за Гоогле налог манастира Високи Дечани, претпоставља се да је до оваквих ситуација у прошлости долазило услед тога што је са великог броја налога стигла пријава да је манастир на погрешној локацији.

Након интервенције манастира, међутим, Гоогле им је послао верификацију на кућну адресу, те је након потврде локације, поправио ознаку на мапи уз извињење и уверавање да су убачени додатни заштитни алгоритми како се слични проблеми не би дешавали и убудуће.

Међутим, ипак је дошло до нових проблема.

Уколико сада покушате да пронађете манастир Високи Дечани на Гоогле мапи, видећете да је локација померена до кружног тока у Дечану и да на њој стоји упитник.

„Разлог је то што услед тога што је локација прошла верификацију, пин не може много да се помери, тј. померен је за максимално растојање за које систем то прихвата“, навели су за КоССев из ИТ тима.

Прочитајте још:  РОСУ ранила Србина

Н1

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *