Викендице у Србији ће и овога пролећа бити скупе, да ли се исплати купити монтажну кућу

0

(фото:Спутњик)

 

Сада је тешко пазарити викендицу за око 5.000 евра, колико је претходних година било довољно за куповину кућерка на плацу са водом и струјом, а којем је била потребна адаптација. Цене ће, због раста тражње, несумњиво бити веће, али не треба очекивати ни богату понуду, као претходне две године.

„Има кућа да се нађе, али не више јефтино као што је било некада. Власници су постали свесни тражње, па су подигли цену. Многи су и одустали од продаје јер су схватили корист поседовања викендице, а многи пак чекају додатно поскупљење“, каже за „Блиц бизнис“ један агент за некретнине.

Посматрано по локацијама најтраженије викендице су на планинама и обалама река.

Тржиште викендица

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Судећи према огласима, цене викендица на Фрушкој Гори доста су шаренолике. Могуће је наћи кућицу са плацем и воћњаком већ од 16.000 евра, али најчешће прилично трошну. Огласа са ценом испод 10.000 скоро да нема.

Могуће је наћи кућицу са плацем и воћњаком већ од 16.000 евра, али најчешће прилично трошну. Огласа са ценом испод 10.000 скоро да нема.

Цене викендица с погледом на Дунав су превисоке. Тако се у Крчедину продају и за 150.000 евра, а у Сланкамену за тек нешто мање.

Новији објекти се продају просечно по цени од 100.000 до 150.000 евра. Има и оних са нижим ценама. На пример, кућа, додуше неопремљена, површине 60 квадрата са плацем површине 1.000 квадрата се тренутно продаје по цени од 66.950 евра.

На другим локацијама, као на пример на Златибору, на продаји се могу наћи и викендице по цени од 62.000 евра и више. Брвнара на Златибору, комплетно опремљена, површине 65 квадрата кошта од 100.000 евра.

Прочитајте још:  Брнабић: Србија поуздан партнер њемачким компанија

Бизнис у вези са продајом викендица развио се у протекле две године. У немалом броју случајева власници их издају на дан, а цене у зависности од локације и опремљености могу бити и вртоглаво високе.

Дневни закуп оглашених викендица на издавање може да кошта и до 300 евра, колико изађе и ноћ проведена у једној на Фрушкој Гори, површине 150 квадрата.

На планинама током сезоне скијања расте и цена њиховог изнајмљивања. Закуп викендица на Златибору, Копаонику или Дивчибарама може да кошта више стотина хиљада динара за неколико дана.

Тржиште монтажних кућа

Како се овај тренд развија, многи бирају да уместо куповине изграђене викендице, уложе новац у куповину плаца и изградњу монтажне куће. Према рачуници, једну монтажну кућу могуће је купити за десетак хиљада евра.

Цене квадрата монтажних кућа се крећу од око 250 евра по квадрату до 500 евра и више, у зависности од низа фактора. С једне стране купци имају избор три типа градње: Сива градња (која не укључује постављање водоводних, канализационих и електро-инсталација, као ни постављање подних облога ни санитарије) кошта између 190 и 250 евра по квадрату.

С друге стране, „кључ у руке“ (где добијате комплетно завршену кућу) кошта од 300 до 500 евра по квадрату, у зависности од тога да ли желите или не изградњу темеља.

Спутњик

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *