Канада: Полиција одвлачи возила из центра Отаве, демонстранти не одустају

0

Foto: REUTERS/Carlos Osorio

Канадска полиција разбија стакла на напуштеним возилима у центру престонице како би их одвукла са пута, а градски радници чисте смеће на улицама Отаве, која је била паралисана паркираним камионима и логоровањем демонстраната на улицама више од три недеље, у знак протеста против мера ограничења уведених против коронавируса.

Полиција је од петка, када је кренула у акцију деблокирања центра Отаве и разбијања протеста, који је премијера Џастина Трудоа приморао да уведе ванредно стање, ухапсила 170 особа и одвукла 53 возила.

https://twitter.com/BernieSpofforth/status/1494585592910340097?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1494585592910340097%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnova.rs%2Fsvet%2Fkanada-policija-odvlaci-vozila-iz-centra-otave-demonstranti-ne-odustaju%2F

Ухапшено је и двоје организатора протеста.

Полиција је јуче употребила бибер спреј и шок бомбе како би истерала упорне демонстранте који су остали, очистивши већину простора испред парламента и поред канцеларије премијера.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Групице укопаних, најупорнијих демонстраната и даље су, међутим, остале.

Неки од ухапшених носили су панцире, а у торбама и возилима имали су димне бомбе и друга приотехницка средстава, саопштила је полиција.

Како подсећа британска агенција, демонстранти су првобитно желели да се укине обавезна вакцинација за возаче камиона, али се блокада претворила у демонстрације против Трудоа и владе.

У покушају да заустави протесте Трудо се у понедељак позвао на посебне овлашћења која му омогућавају увођење привремених мера, међу којима су и овласти за замрзавање рачуна без судског налога оних за које се сумња да подржавају блокаде.

Полиција је најавила вишемесечну истрагу током које ће настојати да идентификује демонстранте којима, како је најављено, следе финансијске санкције и казнене пријаве.

Прочитајте још:  РУСКА ВОЈСКА МИНИРАЛА ПУТ ''ВАГНЕРОВЦИМА''': Пригожин побеснео

Канада од почетка пандемије спада у државе с најригорознијим пандемијским правилима, а иако је Трудо демонстранте у Отави назвао “мањином”, њихов протест, назван “Конвој слободе” почео је значајно да мења јавно мнење, а део провинција је ублажио рестриктивне мере.

Нова.рс

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *