ЛНР – Украјинске снаге прекршиле примирје 17 пута за четири сата. Звуци артиљеријског оруђа чују се на северу Луганска. Пољска сазвала ванредну седницу ОЕБС-а

0

(Фото: Борба за истину)

Ситуација у Донбасу се већ трећи дан не смирује. Гранатирање украјинске војске нанело је велику штету цивилној инфраструктури Доњецке и Луганске народне републике, због чега су ове самопроглашене републике 18. фебруара објавиле евакуацију становништва у Русију и прогласиле општу мобилизацију.

Блинкен: Дипломатија док се не покрену тенкови

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је за Си-Ен-Ен да је још забринутији због могуће инвазије на Украјину, након што су Русија и Белорусија продужиле вежбе.

Каже да ће Сједињене Државе чинити све што је у њиховој моћи да одврате Владимира Путина од инвазије на Украјину дипломатским путем и да ће то чинити све док тенкови не буду покренути.

Амерички шеф дипломатије планира да се наредне недеље састане са Сергејем Лавровим, али каже да до тога неће доћи у случају инвазије.

Путин Макрону: Разлог ескалације је провокација од стране украјинских снага

Председник Русије Владимир Путин је француском колеги Емануелу Макрону рекао да је разлог актуелне ескалације дешавања у Донбасу провокација од стране украјинских оружаних снага, саопштио је Кремљ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Разговор двојице председника трајао је сат и 45 минута, а након тога је Макрон разговарао и са Володимиром Зеленским.

Председник Украјине позвао на хитан прекид ватре

Владимир Зеленски, председник Украјине позвао је на хитан прекид ватре источном делу земље.

Зеленски је навео да је француског председника Емануела Макрона упознао са актуелном ситуацијом и “новим провокативним гранатирањем (од стране проруских снага)”.

Нагласио је да Украјина подржава мировне преговоре унутар Трилатералне контакт групе у којој учествују Украјина, Русија и Организација за безбедност и сарадњу у Eвропи (ОЕБС).

Прочитајте још:  Немачка губи своју индустрију

“Залажемо се за интензивирање мировног процеса и тренутно сазивање састанка Трилатералне контакт групе и увођење прекида ватре”, навео је Зеленски на Твитеру.

Песков: Свака провокација може довести до непоправљивих последица

Портпарол Кремља Дмитриј Песков апеловао је на земље Запада да се дозову разуму, додајући да Русија никада током своје историје никога није напала.

“Позивамо вас да се запитате: зашто би Русија некога напала? Позивамо вас да се сетите историје. Неки на Западу не стоје баш добро са историјом, као што смо се недавно уверили. Али подсећамо вас да Русија никада током своје историје није никога напала”, рекао је Песков за ТВ Русија 1.

Истакао је да је Русија, која је преживела толико ратова, последња држава у Европи која уопште жели да изговори реч “рат”, преносе РИА Новости.

Песков је истакао да су тензије на линији додира у Донбасу ескалирале до максимума и да свака варница или мања планирана провокација може довести до “непоправљивих последица”.

Кулеба: Русију треба одмах зауставити, примените најављене санкције

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба каже да је време да Запад против Русије примени барем део санкција.

“Русију одмах треба зауставити. Видимо како се догађаји одвијају”, рекао је Кулеба.

Ванредна ситуација због избеглица у области Вороњежа

Због прилива грађана који се евакуишу из Донбаса у Вороњешкој области у Русији проглашена је ванредна ситуација.

Како је саопштила регионална влада, ванредна ситуација је проглашена због све већег прилива људи из самопроглашених територија – Луганске и Доњецке Народне Републике, преносе РИА Новости.

У Вороњеж је јутрос стигао први воз са евакуисаним грађанима Донбаса – 910 људи, међу којима 358 деце. Ускоро се очекује и други воз, у којем ће бити приближно исти број путника.

Прочитајте још:  Амбасада Украјине у Београду: Лист „Политика“ отворено подржао агресију Русије на Украјину

Ванредна ситуација у суботу је већ проглашена у руској Ростовској области.

ЛНР: Укупно 49 кршења примирја протеклог дана

Током протеклог дана на територији самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) регистровано је да су украјинске оружане снаге укупно 49 пута прекршиле примирје, саопштено је из мисије НРЛ у Заједничком центру за контролу и координацију.

“Дана 19. фебруара регистровано је укупно 49 кршења примирја украјинских оружаних снага. Коришћено је и тешко артиљеријско оружје”, саопштила је мисија на свом налогу на Телеграму, наводећи да су напади били усмерени на 27 стамбених насеља у самопроглашеној републици, преноси Тас.

Детонације артиљеријских граната чуле су се рано јутрос у централним, северним и западним деловима Доњецка, највећег града Доњецке Народне Републике (ДНР) и претпоставља се да се континуирано користи тешка артиљерија.

Раније је мисија ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију саопштила да су украјинске трупе отварале и минобацачку ватру на неколико насељених области, укључујући и Доњецк.

Према првим извештајима, поред Доњецка, на мети украјинских минобацача су се нашли и градови Докучајевска, Октјабра, Сосновски, Александровка и Спартак, а касније је објављено да су гранатирана и села Петровское, Старомихајловка и Комунаровка.

Руске стратешке нуклеарне снаге одржале су вежбе под надзором председника Владимира Путина у суботу, док Вашингтон наставља да оптужује да су руске трупе које се налазе у близини украјинске границе “спремне за напад”.

Украјински војници на положају на истоку земље

С порастом страха Запада од рата, Бела кућа је саопштила да Тим за националну безбедност председника Џоа Бајдена још верује да би Русија могла да изврши напад на Украјину “у било ком тренутку”.

Прочитајте још:  Личности цивилног друштва затражиле су од Шолца да обустави испоруке оружја Украјини

Министри спољних послова из земаља Г7 тврде да нису видели никакве доказе да Русија смањује активности своје војске у тој области.

Након што су Кијев и Москва разменили оптужбе за ново гранатирање близу границе, Француска и Немачка су позвале своје држављане у Украјини да напусте земљу.

Министар одбране САД Лојд Остин тврди су руске снаге почеле да се “крећу ка граници”.

Из Москве понављају да су упозорења Запада да Русија планира инвазију Украјине “хистерична и опасна”.

Русија тврди да повлачи трупе и враћа их у своје матичне базе док САД и њени западни савезници кажу да се нагомилавање трупа наставља.

Исказујући своју фрустрацију на безбедносној конференцији у Минхену, украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је глобална безбедносна архитектура била “скоро уништена”.

Позвао je сталне чланове Савета безбедности УН, Немачку и Турску да створе нове безбедносне гаранције за његову земљу.

Председник Светске банке Дејвид Малпас рекао је Зеленском да та финансијска институција припрема 350 милиона долара за Украјину.

Спутњик/РТС/Танјуг/Ројтерс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *