Прави се нови интернет који глобалисти неће моћи да контролишу! Уложене милијарде

0

Хоће ли се родити нови, чисти, прави Интернет, где ни председнику Сједињених Држава неће бити одузета слобода говора (као што се десило са Доналдом Трампом прошле зиме, па је беспомоћно претио: „Створићемо сопствени интернет!“).

Свој одговар је понудио и амерички лист The American Conservative, на начин који завређује пажњу и по свом ентузијазму и по песимистичним закључцима.

Реч је о ономе што инвеститори називају Web3 – „трећа светска мрежа“. Сада још живимо са другом, власт над којом је у рукама монополиста истине, владара друштвеним мрежама, и огромних корпорација Амазон, Гугл и Фејсбук са њиховом цензуром и наметањем одређене идеологије.

Милијарде се већ данас улажу у иновативне пројекте алтернативне мреже, не само да би се разбио овај монопол.

То више није само чисто политички пројекат увређених трамписта и уопште конзервативних снага у западној групи држава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сада се у то улаже и новац многих који желе да зараде на једноставној и свима разумљивој идеји да Интернет, овакав какав је сада, не ваља – да је потребан – други, бесплатни.

The American Conservative је публиковао чланак са насловом „Илузије треће мреже“, у којем је, што се тиче илузија, све добро речено. На пример, да се илузијама хране анархисти – појединци који верују да људи могу сами да управљају својим животима, без притиска држава и мега-корпорација.

„Фондaција Треће мреже” постоји од 2014. године, а данас има и много конкурената и инвеститора.

Они желе да имају децентрализовани Интернет за децентрализовани свет. Без цензуре, са потпуном анонимношћу. Независних једни од других, а посебно од великих IT-платформи.

Прочитајте још:  Шеф ЦИА: Оседео сам због Русије и Ирана

Испоставило се да је врло мало људи вољних и способних да одржавају своје сервере. И све опет долази на ноге великим платформама. Али, другим, а не Амазону, Гуглу и Фејсбуку. Једном речју, ту неће владати демократе, већ републиканци или неко други.

На неки начин, ово подсећа на вековну тежњу човечанства за социјалном правдом – са покушајима да се утврди шта је то.

За човечанство стварање светске информационе мреже је грандиозан догађај, упоредив са проналаском точка.

Неки мисле да ће сада доћи право доба просветитељства за цео свет. Да ће човек постати свезнајући и самим тим интелигентан, љубазан, свемогућ и срећан.

Способност да тренутно пренесете своје чињенице и своје идеје до најудаљенијих крајева планете моћ је, али над умовима. Моћ, без преседана у историји света.

А ово што су створили они који су измислили интернет – дакле Американци и други глобалисти – очигледно је пропало.

Свемоћна технологија није помогла. Чак ни са њиховим могућностима – мозгове нису успели да обраде како су желели.

Друштвена мрежа Доналда Трампа ускоро доступна свима

После више од годину дана без великих платформи друштвених медија, бивши амерички председник Доналд Трамп потенцијално би могао да се врати већ у понедељак, са очекиваним покретањем сопствене мреже „Truth Social“, сазнаје Ројтерс.

Медији цитирају онлајн сесију питања и одговора коју је шеф производа компаније Truth Social, Bili B., одржао касно у петак са људима који су већ били позвани да тестирају апликацију. На питање једног од бета тестера када ће Truth Social бити доступан широј јавности, извршни директор је наводно рекао да је тим Truth Social-а „тренутно постављен за објављивање у Apple App продавници за понедељак 21. фебруара“.

Прочитајте још:  Упозорење из Донбаса: Хемијско оружје је већ у Украјини и нема гаранција да га неће употребити

Поврх тога, у објави на Твитеру од 16. фебруара, Доналд Трамп млађи је дао наговештај да би се његов отац ускоро могао вратити у свет друштвених медија, из којих му је више од годину дана практично забрањен приступ попут Твитер и Фејсбук, након напада на Капитол Хилу 6. јануара 2021. Твит је садржао снимак екрана његовог оца Truth Social налога са објавом „Спремите се! Ваш омиљени председник ће вас ускоро видети!”

Међутим, бивши амерички представник Devin Nunes, који тренутно ради као извршни директор у Trump Media & Technologi Group (TMTG), јавно је рекао последњих недеља да ће мрежа бити покренута до краја марта.

TMTG тек треба да изда званичан коментар.

Truth Social се позиционира као шампион слободе говора и алтернатива мејнстрим сајтовима друштвених медија, за које неки верују да су злоупотребили своју моћ потискујући ставове које не одобравају. У овом тренутку се не зна много о функционалности апликације; међутим, иста сесија питања и одговора коју је водио главни производни директор компаније Truth Social, коју је Ројтерс цитирао, наводно је бацила светло на неке од карактеристика. Међу њима су директне поруке између корисника, опција обавештења која би омогућила кориснику да буде у току са објавама других, плус могућност стављања на црну листу људи са којима корисник не жели да комуницира.

За сада, корисници неће моћи да уређују своје постове, познате као „истине“.

Србин инфо/РИА НОВОСТИ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *