Ноћна мора Балтика се остварила: руске трупе ће остати у Белорусији

0

Руске трупе ће остати на територији Белорусије, наставиће се руско-белоруске војне вежбе „Аллиед Ресолве – 2022“. Ову информацију потврдио је Генералштаб Републике Белорусије, који одлуку објашњава експлозивном геополитичком ситуацијом у региону. Навика Пољске и балтичких земаља у било којој ситуацији да играју на заоштравању односа између Русије и Запада довела је до тога да је њихова дугогодишња ноћна мора постала стварност: након вежби у Белорусији, руски тенкови остају на источним границама. НАТО-а.

„У вези са повећањем војних активности у близини спољних граница Уније и заоштравањем ситуације у Донбасу, председници Републике Белорусије и Руске Федерације одлучили су да наставе са провером снага за реаговање Савезне државе. “, рекао је ујутру 21. фебруара начелник Генералштаба Оружаних снага Републике Белорусије генерал-мајор Виктор Гулевич.

Званични Минск наглашава да је одлука о наставку руско-белоруских вежби донета у вези са напетом војно-политичком ситуацијом у региону.

„Снаге и средства која су распоређена у источноевропском региону, укључујући и близу државне границе Републике Белорусије, један су од фактора који утичу на даљи развој ситуације“, каже Гулевич. „Република Белорусија има право да захтева повлачење створених група америчких трупа и појединих земаља чланица НАТО са граница Републике Белорусије и државе Уније и да верификационим мерама обезбеди контролу повлачења трупа.

Важно је напоменути да је реч искључиво о спољној и одбрамбеној политици Белорусије. Од самог почетка до данас.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Минск је био иницијатор војних вежби „Савезничка решеност – 2022“ и уласка руских трупа на територију Белорусије. Минск сада извештава да ће се вежбе наставити и да ће руске трупе остати у Белорусији. И опет, Минск као оправдање за такву одлуку наводи претњу сукоба војно-политичких блокова: као крајњи узрок предратне ситуације у Источној Европи наводи ширење НАТО-а на исток.

Прочитајте још:  ПОДГОРИЦА О ПРОСЛАВИ „ОЛУЈЕ“: Навикли смо на уобичајене јадиковке над судбином книнских Срба

Москва радије уопште не коментарише ситуацију. Очигледно, да не би били оптужени за „окупацију Белорусије“.

Иако су чак иу балтичким државама већ дошли до горког закључка да је сама Белорусија, у условима блоковског сукоба, направила свој коначни геополитички избор у корист Русије, и због тога захтевају нове санкције Минску.

„Белорусија дозвољава коришћење своје територије за руске војне операције, као што би требало да говоримо о санкцијама белоруском режиму“, рекао је литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис.

Међутим, Ландсбергис је говорио и о „окупацији Белорусије од стране Русије“. Међусобно искључиве изјаве, али где би професионални балтички русофоби били без „окупације“. „Принуђени смо да признамо да је оно што видимо веома спора окупација територије и државе Белорусије“, рекао је литвански министар спољних послова.

Заправо, Виљнус и други суседи Белорусије – земље НАТО принуђени су да признају да је њихова дугогодишња ноћна мора постала стварност: руски тенкови после вежби на територији Белорусије остају на границама Пољске, Литваније и Летоније.
Штавише, ове земље саме су своју ноћну мору претвориле у стварност. Уосталом, цела њихова међународна политика од уласка у НАТО је у најмању руку била игра дизања улога. Тачније, у игри за заоштравање односа између Русије и Запада.

Ове земље су својом „непоколебљивом позицијом” учиниле готово немогућим да се дипломатским и преговорним путем разреше оне фундаменталне противречности које су се нагомилале између Русије и Запада у источној Европи. Они су деловали као инструмент уништавања традиције Запада за решавање питања са Москвом путем дипломатије и преговора.

Овакав приступ довео је до ширења НАТО-а на исток и појаве америчких тенкова код Санкт Петербурга и Калињинграда.

Прочитајте још:  Захарова: Кијев пребацује тешку артиљерију ка Донбасу, то зна и ОЕБС

Међутим, сваки бумеранг се увек враћа.

Тако да сада имају неограничено дуг временски период, руски тенкови ће стајати у близини Вилњуса.

Александар Носович/Ру.Балтик

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *