НАТО најављује распоређивање 40.000 припадника снага за брзо реаговање

0

Sputnik / Стрингер

Земље НАТО-а спремне су да у наредним данима распореде своје снаге за брзо реаговање од 40.000 људи, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре.

„Имамо савезнике. САД и Велика Британија су појачале своју спремност и снаге за одговор које су придружене НАТО-у и снаге за одговор НАТО-а. То су додатне снаге које можемо да распоредимо. Не кажем да ћемо распоредити све. Али бројност распоређених снага НАТО-а се утростручила од 2014. и износи око 40.000 војника“, рекао је Јенс Столтенберг.

Према његовим речима, компонента ваздушних снага је већ у функцији, док копнене трупе могу бити распоређене „у року од неколико дана“.
Столтенберг је напоменуо да алијанса има у приправности више од 100 летелица распоређених на различитим местима, као и око 30 ратних бродова, који дежурају од севера до Медитерана.

Генерални секретар НАТО-а је након самита лидера алијансе рекао да јачање војног присуства НАТО-а има за циљ да спречи преливање сукоба у Украјини на територију чланица тог војног савеза.

„Договорили смо се да наставимо да подржавамо Украјину, као и присуство на источном боку, како бисмо спречили било какав напад на земљу савезницу. Имамо дефанзивно присуство на истоку, повећавамо наше присуство не да бисмо изазвали сукоб, него да га спречимо“, рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а сматра да је циљ деловања Русије промена власти у Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Видимо реторику, поруке које јасно указују да је циљ смена демократски изабраних власти у Кијеву“, рекао је Столтенберг и додао да је НАТО у контакту с председником Украјине Владимиром Зеленским.

Прочитајте још:  БИТКА ГЕНЕРАЛА: Наш Суровикин у Украјини победио НАТО

Позив Русији да одмах прекине специјалну операцију у Украјини

Лидери НАТО-а су у заједничком саопштењу након самита позвали Русију да одмах заустави специјалну операцију у Украјини и да повуче све своје трупе из те земље.

У саопштењу се тврди да Русија „сноси пуну одговорност за сукоб” и да је Москва „одбацила” пут дипломатије и дијалога који су „више пута нудили” НАТО и савезници.

НАТО је поступке Русије назвао „кршењем међународног права, укључујући Повељу УН“.

„Одлука председника Русије Владимира Путина да нападне Украјину је страшна стратешка грешка за коју ће Русија плаћати велику цену, како економску тако и политичку, дуги низ година“, наводи се у саопштењу.

Русија је у четвртак ујутру покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине. Председник Русије Владимир Путин је у телевизијском обраћању Русима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“и да су се народне републике Донбаса обратиле Русији са захтевом за помоћ.

Према речима руског лидера, сва одговорност за крвопролиће биће на савести владајућег режима у Украјини. Он је позвао украјинску војску да не поштује злочиначка наређења украјинских власти, да положи оружје и оде кући.

Спутњик

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *