Фејсбук објављује лажна саопштења у име РИА Новости

0
фејсбук

Фејсбук (Фото: Пиксибај)

На друштвеној мрежи Фејсбук, у име РИА Новости, шаљу се лажне поруке са позивима да се супротставе специјалној операцији демилитаризације Украјине, са којом РИА Новости и други ресурси МУП-а Русије данас немају никакве везе. Ово је саопштила прес служба медијске групе.

„Фејсбук дозвољава дистрибуцију лажних порука, док у односу на руске медије, посебно РИА Новости, дозвољава неосноване наводе о лажњацима. Сматрамо како незаконито коришћење бренда РИА Новости, тако и подржавање оваквих радњи од стране администрације да друштвена мрежа буде неприхватљива. Наши адвокати проучавају могућност правних корака“, наводи се у саопштењу.

Раније су се слични апели појавили на Фејсбуку у име других руских медија, посебно ТВ канала Русија 24 .

Последњих недеља ситуација у Донбасу је озбиљно ескалирала: Кијев је концентрисао већину своје војске на линији додира и појачао гранатирање ДНР и ЛНР , користећи опрему забрањену споразумима из Минска. Због претње инвазије Украјине, власти република су започеле евакуацију жена, деце и стараца у руске регионе, објавиле општу мобилизацију и 19. фебруара затражиле од Русије да призна њихову независност.
Два дана касније, 21. фебруара, Владимир Путин је потписао указе о признавању суверенитета ЛНР и ДНР, а 24. фебруара најавио почетак специјалне операције. Он је уверио да планови Москве не укључују окупацију Украјине , већ само њену демилитаризацију и денацификацију. Шеф државе је за циљ операције назвао заштиту становника ДНР и ЛНР, који су осам година били изложени геноциду.
Он је такође позвао украјинску војску да не поштује злочиначка наређења, да положе оружје и оде кући. Према Путиновим речима, сва одговорност за крвопролиће биће на савести кијевског режима.

Прочитајте још:  Државни архив је први пут објавио фотографије са места погибије Јурија Гагарина

Министарство одбране је нагласило да не гађају цивилне циљеве на територији Украјине – само војну инфраструктуру; цивилно становништво није у опасности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *