Терор националиста над свештеницима, парохијанима и храмовима УПЦ МП све више расте

0

Са почетком специјалне војне операције за заштиту Донбаса, украјински националисти су буквално полудели
У немоћном бесу нападају беспомоћне. На оне од којих не могу добити одбојност. За свештенике, парохијане и цркве Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије (УПЦ-МП). Истог дана, 25. фебруара, било је неколико таквих напада банди одједном.

Присталице истанбулског томоса из села Новоживотов у Виничкој области, који су заузели локалну Свето-Покровску цркву у октобру 2021. године, нису мировали на томе и одлучили су да униште просторије прилагођене за молитву. То је била мала шупа или шатор у којој су православни, протерани из своје цркве, били принуђени да се окупљају на молитви. Настојатељ парохије протојереј Петар Монастирски је упозорен да се Думенковци окупљају у близини храма. На лицу места је видео да је молитвена соба уништена са свим прибором и иконама. Али ни ово није било довољно бандитима из ОЦУ. Напали су свештеника, оборили га и почели да га туку. Пристигла полиција је констатовала да молитвена просторија није укњижени објекат и да су верници сада у обавези да је уклоне. Полиција је одбила да прихвати изјаву протојереја Петра Монастирског. Мотивисан недостатком документованих батина. Најближе место где можете снимити батине је у месту Гајсин, 70 км од Новоживотова. По ванредном стању је немогуће стићи тамо.

Група људи у војним униформама и балаклавама извршила је оружани напад на Саборни храм Светог Николе УПЦ МП у Мариупољу. Како се наводи на званичном сајту Доњецке епархије, пљачкаши са оружјем упали су у храм током Свете Тајне Крштења. Претукли су службеника, чувара и свештеника, из црквеног сефа узимали новац, храну и кућне потрепштине. Поред тога, два аутомобила свештенства су украдена из храма.

Прочитајте још:  Нападима на патријарха и СПЦ странци, преко својих агената, покушавају да покоре српски народ

Вандали су напали и храм Светог Серафима Саровског у граду Голаја Пристан, Херсонска област. Прозори су разбијени, камење оштетило унутрашњост. Протојереј Генадиј Шкил говорио је о претњама које су му упућене дан раније. Окружни полицајац је морао да чека више од сат времена да поправи вандалски чин и претње.

Угрожени су становници ставропигијског манастира Свете Тројице Корецки у региону Ривне. Представници локалне администрације обратили су се игуманији манастира са упозорењем о наводној опасности од бомбардовања руских Ваздушно-космичких снага и позвали их да напусте зидине. Међутим, има реалних основа за претпоставку да се против манастира спрема провокација локалних националиста. Разлог није само то што је ово манастир УПЦ МП, већ и што је под директном контролом патријарха Кирила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Потоци лажи које сипају представници актуелних кијевских власти су просто монструозни. Не заобилазе ни канонску Цркву Московске Патријаршије. 24. фебруара у предграђу Кијева, недалеко од Гостомела, срушио се хеликоптер. Десило се то недалеко од куће протојереја Михаила Павлушенка. Зато се свештеник први нашао на месту пада, где га је локална полиција привела, саслушала и пустила. Видео са саслушања оца Михаила је на својој Фејсбук страници објавио заменик министра унутрашњих послова Украјине Герашченко. А свештеника је назвао „руским диверзантом који се представља као Украјинац“. Украјински медији су одмах почели да растурају још једну дезинформацију о свештенику УПЦ МП, који је наводно оптужен за „саботажу против Украјине“.

У ствари, отац Михаил, који је настојатељ храма у част Светог великомученика Георгија Победоносца у болници Министарства унутрашњих послова, видео је са прозора своје куће како хеликоптер пада и пожурио је да сазна. ако је његова помоћ била потребна. Стога је на место догађаја први стигао свештеник.

Прочитајте још:  Председник Бразила: Украјинци поверили хумористи да одлучује о судбини нације

Одељење за информисање и образовање УПЦ-МП позива медије да оповргну дезинформације: „Павлушченко Михаил Григоријевич је држављанин Украјине и живи у граду Буча Ирпенског округа, а хеликоптерска несрећа се догодила у близини његовог домаћинства… Позивамо медије који су ширили непотврђене клеветничке информације о протојереју Михаилу Павлушенку да то одмах оповргну“. Међутим, нема побијања.

Овакве чињенице се појављују сваки дан. Главна управа Националне полиције Волинске области морала је 26. фебруара да оповргне дезинформације које се шире на Фејсбуку о православном свештенику из села Угринов, који наводно држи читав арсенал оружја и муниције у локалној цркви у славу икона Пресвете Богородице „Неочекивана радост“. Присталице ОЦУ постали су извор трачева. У село су стигле оперативне групе криминалистичког одељења, Одељења за стратешке истраге и СБУ. Свештеник је отворио цркву и показао све просторије. Наравно, оружје није пронађено.

Фејсбук мрежа је уопште постала депонија информација. Шири не само дезинформације, већ и овако позива: „Пажња! Ко има Московску цркву, контролишите свештенике, јер они предају кретање наших војника. Или: „Људи, протерајте московске свештенике, ово су први агенти, они пропуштају све информације непријатељу, могу да сакрију непријатеља, да дају одећу Оружаним снагама Украјине за маскирање.

У међувремену, у свим црквама УПЦ МП врше се непрекидне даноноћне молитве за мир. Доњи храмови су прилагођени за склоништа за бомбе. Организовао прикупљање свега потребног за свеобухватну помоћ потребитима. Препуштеним на милост и немилост, избеглицама помажу православни добровољци.

Дакле, на украјинско-молдавској граници на граничном прелазу Мајаки-Удобноје-Паланка, Одеска област, формирали су се редови дуги неколико километара. Избеглице морају да остану у аутомобилима на десетине сати док чекају да пређу границу. По благослову митрополита Агафангела, Одеска епархија УПЦ МП, трудом свештенства Белгородско-дњестровског и Бељајевског деканата, уз учешће добровољаца, организовала је оброке за ове људе. Дају им се топли напитци и вода. Избеглице искрено захваљују Одеској епархији УПЦ МП, свештенству и добровољцима на непроцењивој помоћи.

Прочитајте још:  Црно море је под контролом: Абхазија ће постати нови бастион Русије

Агнија Мирскаја/Одна родина

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *