Председник Федерације јеврејских општина Русије изненађен порастом неонацизма у Украјини

0

Украјина (Фото: Рус Весна)

Председник Федерације јеврејских општина Русије (ФЈЦР) Александар Борода изразио је збуњеност чињеницом да се неонацизам активно афирмише у земљи као што је Украјина.

„Тешко је схватљиво да у Украјини, са њеном прилично великом и углавном напредном јеврејском заједницом, постоје паралелне акције да се величају злочинци одговорни за смрт предака тих истих Јевреја“, рекао је Борода у интервјуу за Интерфакс.

Многи активисти у Украјини објавили су бесплатну „хронику” имена нацистичких помагача и сарадника, њихових споменика, молбе верским организацијама да се моле за њих на Дан Украјинске устаничке армије (УИА, екстремистичка организација забрањена у Русији), рекао је. „Дакле, све ово су сами Украјинци приметили, објавили, осудили и на домаћем и на међународном плану“, рекао је рабин.

Ипак, у новембру 2019. Украјина се успротивила нацрту резолуције Генералне скупштине УН који је предложила Русија у циљу супротстављања величању нацизма и неонацизма, рекао је Борода. Иако се мишљења о историји разликују, „на овај или онај начин постоје чињенице које се не смеју занемарити: УИА је била умешана у погубљења не само Јевреја већ и других етничких мањина“, рекао је он.

По његовом мишљењу, већина људи у Украјини не подржава идеологију израслу на злочиначким страницама историје.

Истовремено је приметио да је Украјина много пута преиспитала компликовану историју 20. века, која није без болних епизода за националну психу: ратни злочини су избрисани и заборављени, с тим да се помиње само стваралачки рад појединих лидера који су позвали на национализацију државе, рекао је Борода.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ако би их називали херојима, логично би било претпоставити да је и идеологија национализације послужила као својеврсни пример“, рекао је он, сугеришући да је овакав приступ у супротности са савременим светом у којем моноетничке државе практично не постоје, али свака земља има свој систем вредности који премошћује етничку и верску припадност.

Прочитајте још:  ЗАБРАЊЕНИ У РУСИЈИ: Јеховини сведоци званично пацифисти – незванично финансирају украјинску армију

Васељенска

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *