Грађани повукли 30.000 тужби против банака

0

(Фото: пиxабаy.цом)

Од преко 200.000 спорова грађана против банака, који су их тужили због трошкова обраде кредита, до 21. фебруара повучено је између 30.000 и 40.000, рекли су из Удружења банака Србије (УБС) за Нову економију.

Грађани који нису повукли тужбене захтеве до краја прошле године, рока који су банке дале грађанима да “бесплатно” повуку тужбе, и даље то могу да учине, додају у банкарској асоцијацији.

У УБС наводе да они који још увек нису повукли тужбе, као и банке у тим предметима, “могу да очекују крајњи исход спора и последице које зависе од његовог резултата”.

Kада је 16. септембра Врховни касациони суд (ВKС) усвојио допуну става, према којој банка није дужна да доказује постојаност и оправданост трошкова обраде кредита, из Удружења банака су позвали грађане да до 31. децембра повуку своје тужбене захтеве, уз обећање да ће се банке заузврат одрећи права на наплату судских трошкова.

Уникредит банка је пред Вишим судом у Београду тужила бившег адвоката Бранислава Поповића и Слађану Судимац, колегиницу која је наследила његове предмете, јер су “противправно прибавили на хиљаде клијената”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ова банка је тражила одштету у износи од 529 милиона динара, уз образложење да је Поповић само у прошлој години пред Основним судом у Новом Саду покренуо чак 4.553 поступка против банака, а у Београду, само против Уникредит банке 2.340 парница.

На наше питање колико је таквих случајева у којима су банке тужиле адвокатске канцеларије из Удружења банака су нас обавестили да је њима познат само тај један спор у коме су тужена већ поменута два лица.

Прочитајте још:  Ограничене камате на стамбене кредите – за дужнике добра вест, банке затечене

 

Удружење за заштиту потрошача “Ефектива” саветовала је грађане да не повлаче своје тужбе, јер банке у Србији “и даље углавном губе спорове”, будући да Kасациони суд сматра да банка мора да објасни своје трошкове клијенту кроз формулар у коме су клијенту објасниле зашто наплаћују неку услугу при обради кредита.

Док финансијске институције позивају грађане да повуку захтеве, адвокати који заступају кориснике кредита се жале на “агресију банака”, тврдећи да оне зову клијенте, застрашују их и шаљу дописе да се одрекну тужби.

Виши суд у Београду је привремено зауставио обуставу рада Београдских адвоката, који су као један од захтева навели отклањање правне несигурности изазване доношењем допуњеног става ВKС у септембру прошле године.

Због тога су адвокати позвали своје колеге да им се данас у 13 часова придруже на протесту испред зграде Врховног касационог суда.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *