(Инстаграм)

Украјински председник прво је најавио оснивање Међународне легије територијалне одбране, позивајући странце да се придруже борби против Русије.

Украјина је потом 27. фебруара створила „Међународну легију територијалне одбране“ како би помогла да се супротставе руској војсци, која је већа и моћнија од њихове. У поруци на Фејсбуку, Зеленски је рекао да је првих 16.000 бораца већ на путу и пристиже да се бори „за слободу и животе свих нас“.

„Позивам вас да контактирате стране дипломатске мисије Украјине у вашим земљама. Заједно смо победили Хитлера, а победићемо и Путина – рекао је Дмитро Кулеба, министар спољних послова Украјине.

После позива у помоћ хиљаде страних бораца добровољно се пријавило, кренуло и стигло, да се бори заједно са украјинским војницима.

Украјинске копнене снаге саопштиле су на својој Фејсбук страници да су први борци добровољци из различитих земаља који су дошли у помоћ Украјини већ заузели позиције на периферији Кијева.

„Какви црни добровољци, то су плаћеници… коментарише се на друштвеним мрежама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Пси рата, авантуристи, војни ветерани без посла… објашњавају други.

„Украјина броји око 44 милиона становника а потребни су им страни плаћеници? Значи да немају баш сви Украјинци жељу да се боре па онда запад плаћа псе рата…, износе трећи.

Ко су ти страни борци, авантуристи, идеалисти…како може рат да их привлачи? И одакле долазе?

Многи Американци, Канађани и Европљани одлучили су да се „придруже отпору”, преноси Ројтерс. Многи од њих су војни ветерани, али ту је много и цивила.

Америчке обавештајне службе, незванично, покренуле су обимну агитациону кампању око плаћеника за одлазак у Украјину – ангажују се припадници америчких приватних војних компанија “Акедеми”, “Кјубик”, “Дин корпорејшен”, који су профеионални ратници и за новац раде све.

Прочитајте још:  Сарадници Зеленског зарађују на крађи хуманитарне помоћи за Оружане снаге Украјине

Процењује се и да је неколико хиљада украјинских држављана који живе у иностранству заинтересовано за повратак куćи или су се веć вратили. Говори се и о посебној грузијској легији која позива оне неискусне у рату да дођу на ратиште.

Од 2014. године на ратишту је активан батаљон Азов, који је касније распоређен у Украјинску Националну гарду, а у чијем саставу су и Хрвати, због којих су Хрватска и Русија заоштрили односе. Батаљон је озлоглашен по свом оснивачу и члановима због своје неонацистичке идеологије

Убрзо по почетку руске инвазије, група добровољаца је кренула из Хрватске да се придружи украјинској војсци.

“Имају војно искуство од раније и пуни су морала и жеље да помогну украјинској војсци”, навео је Дневник.хр који је разговарао са добровољцима.

Украјинска амбасада у Вашингтону примила је више од 3.000 пријава америчких држављана који желе да се боре против Русије. Неколико стотина њих је већ стигло у Украјину, а многи од њих су војни ветерани, пише Милитари Тајмс.

Италијански институт за међународну политику, према подацима доступним у отвореним изворима и на друштвеним мрежама, износи податак да су хиљаде бораца на путу за Украјину или је већ тамо. Међу њима је 70 јапанских држављана, 400 Швеђана, десет ветерана НАТО снага, стотину Литванаца, најмање седам белоруских добровољаца, 20 Аустралијанаца…

Око 70 Јапанаца пријавили су се као добровољци, према извештају “Маиники Шимбуна”, једног од већих листова у земљи.

Група од 10 ратних ветерана обучених у НАТО-у – шест Американаца, три Британца и један Немац су се придружити „међународној легији“. Они су виђени у Пољској, спремајући се да пређу границу са Украјином, преноси Базфид Њуз.

Прочитајте још:  Фармацеутски империјализам: како су повезани вакцинација и диктатура светског финансијског капитала?

Аустријски медији наводе са су Чечени из Аустрије кренули у рат на страни Украјине.

Такође се процењује да је неколико хиљада украјинских држављана који живе у иностранству заинтересовано за повратак кући или су се већ вратили. Говори се и о посебној грузијској легији која позива оне неискусне у рату да дођу на ратиште.

За осам година сукобу на обе стране учествовало је више од 17.000 бораца из 55 земаља.

И правило је познато, већ виђено: када се боре на њиховој страни, онда су то борци за слободу, а када се боре на супротној, онда су плаћеници и бандити…

Русија је поручила да неће третирати стране плаћенике као заробљенике и да ће их гонити. Кремљ тврди да се за Украјину долази да се бори све више плаћеника из трећих земаља, посебно из Хрватске, Албаније и са Косова, пренела је прошле недеље руска агенција ТАС.

С друге стране, спекулише се да се и на страни Русије, односно проруских сепаратиста у Доњецку и Луганску боре и страни држављани, међу којима су и Срби. Познато је да десно оријентисане организације у Србији подржавају проруске сепаратисте на истоку Украјине.

Из Србије је, према проценама амбасаде Украјине у Србији од пре четири године, више од 300 грађана отишло да се бори на проруској страни.

Многи Срби су се тамо већ оженили, имају и породице.

Учешће и организовање учешћа у рату у страној држави у Србији је кривично дело од почетка примене измена Кривичног законика Србије из 2014. године, са запрећеним казнама и до десет година затвора.

Прочитајте још:  Пољски угао: Без помоћи НАТО-а, Балтичке земље неће моћи да пруже отпор Русији

За учешће у рату у Украјини у периоду од 2015. до 2018. године у Србији су донете 32 осуђујуће пресуде. Казне су биле углавном благе.

Многи не верују да тако много људи мисли да ће ратом и убијањем решити проблеме! Свет је постао једна велика лудница, пишу људи на мрежама.

Озрен Милановић / Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *