ЕП осудио Србију због извоза оружја у Мјанмар

0

фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий

Европски парламент је усвојио Резолуцију о Мјанмару у којој се наводи да су Србија, Русија и Кина суодговорне за злочине у тој земљи јер наоружавају тамошњу војску која је пре више од годину дана државним ударом дошла на власт и од тада спроводи репресију.

У резолуцији се од Европске уније тражи увођење додатних санкција с циљем враћања на власт демократски изабране власти коју је 1. фебруара 2021. године свргнула мјанмарска војска, преноси агенција Хина.

Резолуција је усвојена са 646 гласова за, једним против и 20 уздржаних.

У резолуцији се оштро осуђују Србија, Русија и Кина које испоручују оружје војној хунти, што их чини одговорнима за злочине почињене тим оружјем, стоји у тексту резолуције.

“Они дестабилизују земљу која се нада да ће имати демократску будућност” – рекла је Свења Хан, немачка посланица из редова социјалиста и једна од аутора резолуције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У расправи је наглашено да се у светлу руске инвазије на Украјину не смеју заборавити патње људи у Мјанмару.

“Украјинска криза не значи да смо потпуно заборавили на акутно трпљење и патње људи у Мјанмару” – рекла је Вера Јурова, потпреседница Европске комисије и подсетила да су досад усвојена четири круга санкција ЕУ-а за Мјанмар због војног удара и накнадне репресије.

Војска је после државног удара ухапсила председника Вин Митина и шефицу владе Аунг Сан Су Ћи и прогласила ванредно стање. Главни командант војне хунте Мин Аунг Хлаинг именовао је у августу 2021. самога себе за председника владе и продужио ванредно стање до августа 2023.

Прочитајте још:  Путин шаље ратни брод са хиперсоничним пројектилима у Атлантски и Индијски океан

“Процењује се да је барем 1.500 људи умрло и да је 11.000 људи ухапшено од како је војска преузела власт. Тражимо да се изабрана влада поновно врати на власт” – поручио је један од аутора резолуције Шон Кели, ирски заступник из редова народњака.

Финска посланица “Зелених”, такође ауторка иза резолуције, Хаиди Хаутала рекла је да је на попис санкционисаних потребно додати и Државни административни савет као ентитет који управља Мјанмаром, а не само појединце.

“Врло је важно нагласити европским предузећима да се она не би требала уплитати ни у какво пословање с Мјанмаром, где то иде у интересу војне власти” – рекла је Хаутала.

Министарство спољних послова Србије демантовало је 23. фебруара да Србија испоручује оружје Мјанмару, реагујући на наводе специјалног известиоца Уједињених нација за Мјанмар Томаса Ендрјуза.

Директно.рс

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *