Тиодоровићу није довољно ковид терора па није задовољан

0

Бранислав Тиодоровић. (Фото: Јутјуб)

Епидемиолог проф. Бранислав Тиодоровић каже да медицински део Кризног штаба није задовољан јучерашњим одлукама тог тела.

Он напомиње да се медицински део штаба оградио од одлуке да ношење маски у затвореном простору буде на нивоу “снажне препоруке”.

Он је за Еуроњуз Србија рекао да то грађани могу да протумаче као сигнал за скидање маски, што може да доведе до одређених проблема и да се јави благи пораст броја заражених.

Подсетио је да су и даље у ризику хронични болесници и старији, али да верује да ће они наставити да носе маске и бити дисциплиновани.

“Затворени простор и градски саобраћај представљају ризична места где би требало користити маске. Препорука код наших људи не значи много. Сви који то подршавају се позивају на Европу. То ме подсећа на стару изреку “када киша пада у Паризу у Београду се отварају кишобрани”. Заборављамо да Француска, али и Холандија и Велика Британија имају од 85 до 90 одсто обухват вакцинацијом, ми смо једва на 50 одсто опште популације на око 55 одсто пунолетних”, навео је Тиодоровић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истиче да се не може размишљати о победи над вирусом и да то може да објави само Светска здравствена организација.

“Док год је присутан вирус, било где на планети, постоји опасност. Што се тиче Србије очекујем до краја марта да ћемо имати мали “таласић”, такозвану “српску грбу”, једно благо повећање броја заражених. То ће бити последица суспензије антиковид мера. Мислим да су наши клиничари спремни за то, да уђемо у пролеће много сигурније, али вирус ће и даље бити ту”, рекао је он.

Прочитајте још:  ХАРАДИНАЈ УБИЈА ХАШКЕ СВЕДЕОКЕ? Испливали стравични детаљи оптужнице

Укидање ковид пропусница

То што се укидају ковид пропуснице од суботе сматра да “није штета”, да је била упитна њихова примена у угоститељским објектима, кладионицама, коцкарницама само после 20 сати.

“Медицински део Кризног штаба је од старта истицао да треба да траје 24 сата. Изразио сам сумњу и раније да ли оне имају смисла да се тако примањују. Ефикасније је у угоститељским објектима придржавати се физичке дистанце, носити маске. Није штета што су ковид пропуснице укинуте”, рекао је Тиодоровић.

Подсетио је на контрадикторне ствари које су се дешавале, да су били пуни стадиони, спортске хале, навијачи без маски и без дистанце док су ковид пропуснице у угоститељским објектима биле на снази. Сматра да у епидемији вируса корона није било довољно емпатије код многих људи, посебно младих, који се нису придржавали мера. Указао је на слике са спортских стадиона из периода Шпанске грознице када су сви навијачи на трибинама носили маске.

“Вакцинација – изгубљена битка”

Кризни штаб је јуче донео препоруку и о четвртој дози вакцине да је приме старији од 18 година који су хронични болесници, имунодецијентне особе, затим сви старији од 60 година.

Говорећи генерално о вакцинацији против вируса корона он је рекао да је то “изгубљена битка”, а да међу онима који су допринели таквој ситуацији има и лекара.

“Имаћемо са вакцинама још проблема. Мораћемо на јесен да размишљамо о ковид вакцинама и оне ће вероватно бити иновиране, са новим сојевима. Може се очекивати да најпознатији произвођачи вакцине изађу са вакцином која има све сојеве који су се појавили”, закључио је он.

Прочитајте још:  Пригожин: Никада нисам чуо ни за Александра Вулина, ни за Боцан-Харченка

Б 92

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *